Peste jumatate din suprafetele agricole din Romania vor fi grav afectate de seceta anuntata de meteorologi.
Asta, in conditiile in care doar 20-25 la suta din totalul terenurilor cultivate au fost asigurate pentru acest an agricol, astfel incat proprietarii sa poata beneficia de despagubiri de la stat.
Mai grav este faptul ca aproximativ un milion din cele sapte milioane de hectare cultivate au fost deja calamitate, nu doar din cauza secetei, ci si din cauza inghetului, dupa cum a anuntat, ieri, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. Potrivit presedintelui federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, bilantul se va ridica, curand, la aproape 4 milioane de hectare calamitate, majoritatea in zonele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea. In opinia sa, primele efecte ale secetei se vor resimti in buzunarul agricultorului, la recoltarea graului si a orzului, cand productia va fi diminuata.
Ion Sandu, directorul general al ANM, a prezentat ieri o prognoza ingrijoratoare, din care rezulta ca, in iulie si in august, cantitatile de precipitatii vor fi la jumatate fata de normele climatologice pentru aceasta perioada, fapt ce va afecta culturile de cereale. „In aprilie, cand culturile au nevoie de umiditate, a fost dezastru. Am avut doar 15,8 litri pe metrul patrat – o treime fata de norma perioadei”, a precizat acesta.
Nu doar culturile, ci si padurile sunt in pericol. Potrivit presedintelui Federatiei pentru Apararea Padurilor, Marian Stoicescu, aproape un mi lion de hectare de padure privata risca sa fie distruse, intrucat Finantele, de aceasta data
din motiv de criza financiara, refuza sa aloce banii
necesari administrarii acestora.
Sursa: Evenimentul Zilei