Separarea deșeurilor ia amploare în Shanghai, oras cu 26 de milioane de locuitori

În ultimele luni, campania de promovare a sortării deșeurilor s-a intensificat în orașele chineze. Însuși Xi Jinping, președintele Chinei, a lansat un îndemn public către toți cetățenii să își sorteze deșeurile, afirmând că acest lucru reprezintă un indicator important al nivelului de civilizație al unei societăți. Sănătatea mediului înconjurător este în strânsă legătură cu eforturile de conservare a resurselor, a mai spus acesta. 

China este o țară cu puțin sub 1.5 miliarde de locuitori, multe din orașele sale înglobând o populație mai mare decât a numeroase țări europene. Cantitatea de deșeuri municipale pune, așadar, o presiune extremă pe administrația publică și pe mediul înconjurător. Gestionarea tradițională a deșeurilor, prin depozitarea la gropile de gunoi (60,16 la sută) sau prin incinerare (29,84 la sută), a generat probleme de mediu specifice, de la poluarea solului, apelor și aerului, la crearea unor deșeuri secundare extrem de periculoase, precum cenușa voalantă.

Din fericire, ultimele luni au indicat o preocupare crescândă a Chinei față de mijloacele alternative de gestionare a deșeurilor. Un pas esențial în această direcție a fost educarea populației cu privire la sortarea deșeurilor, în scopul final al reciclării acestora. În acest sens, în multe orașe și localități chineze a fost demarată o campanie intensivă de promovare a sortării deșeurilor și a reciclării prin intermediul reclamelor TV, panourilor publicitare din oraș, precum și pe exteriorul mijloacelor de transport în comun. În același timp, infrastructura de sortare a început să-și facă încet apariția în spațiile publice din circa 46 de orașe.

Dintre toate, cel mai aprig în eforturile de promovare a sortării deșeurilor este Shanghai-ul, care a înăsprit, de câteva luni încoace, regulile privind sortarea deșeurilor pentru cetățeni. De la amenzi usturătoare, până la trecerea pe lista neagră din punct de vedere al comportamentului în societate (social credit penalities) a cetățenilor ne-cooperanți, toate aceste măsuri au avut ca țel stimularea cetățeanului de a sorta cele circa 22000 de tone de deșeuri (household waste) generate zilnic în oraș.

Rezultatele nu au întârziat să apară. În luna august 2019, volumul deșeurilor colectate separat în Shanghai a atins 4500 de tone pe zi, conform Biroului public de salubritate. Asta înseamnă puțin peste 20% din numărul total de deșeuri generate. Până în 2020 autoritățile speră să ridice rata de colectare separată la peste 30%. Un convoi format din circa 4289 de basculante speciale sunt întrebuințate zilnic pentru colectarea deșeurilor (1092 basculante pentru colectarea fracției umede și 3197 basculante pentru fracția uscată). Pe măsură ce eforturile privind sortarea gunoiului continuă, Biroul public de salubritate a dispus renovarea a circa 20.000 de locuri de sortare și de eliminare a deșeurilor, precum și modernizarea semnalizării pe circa 40.000 de coșuri de gunoi.

Videoclipul aparține publicației South China Morning Post www.scmp.com.

Rezultatele impresionante atinse pe parcursul celor câteva luni de campanie intensivă indică faptul că până și cele mai dens populate orașe își pot reforma complet sistemul de gestionare a deșeurilor. Dacă Shanghai, un oraș cu 26 de milioane de locuitori, a reușit să implementeze o infrastructură eficientă de sortare a deșeurilor, atunci cu siguranță și Bucureștiul, casă a 1.8 milioane de locuitori, poate să facă același lucru. 

Pentru asta, este necesar ca cetățenii să cunoască exemplele de bune practici din țară și din străinătate și să fie informați despre beneficiile pentru sănătatea lor și a mediului înconjurător a sortării deșeurilor. Doar așa se poate atinge obiectivul unui oraș curat, fără poluare și civilizat.

Elevii de la o școală primară din Beijing participă la o activitate de promovare a sortării deșeurilor, 4 martie 2018. Imaginea a fost preluată de pe www.chinadaily.com.cn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *