Organizații de mediu contestă propunerea PNL pentru Ministerul Mediului

Conform scrisorii deschise primite de redacția noastră, propunerea Președintelui PNL la conducerea ministerului Mediului este contestată de către mai multe organizații de mediu. Mai jos redăm textul integral.

Stimate domnule Președinte, Ludovic Orban,

Alianța Globală pentru Alternative la Incinerare și Energy Justice Romania își exprimă îngrijorarea cu privire la nominalizarea domnului Costel Alexe în funcția de ministru al Mediului.

În calitate de vicepreședinte în Comisia de Mediu din Camera Deputaților, domnul Costel Alexe a susținut o serie de amendamente care promovau soluții controversate, pe care o varietate de studii de specialitate le declară ineficiente și poluatoare, precum incinerarea deșeurilor municipale.

Domnul Costel Alexe a început activitatea parlamentară în anul 2012. De-a lungul celor șapte ani în care a avut calitatea de deputat și membru în Comisia de Mediu, domnul Alexe s-a remarcat, în mod deosebit, prin absență, lipsind la peste 50% dintre voturi, conform datelor publicate de cdep.ro.

Dintre inițiativele legislative depuse, doar patru se referă la protecția mediului, iar dintre acestea trei au primit aviz negativ. În toată această perioadă a avut doar 12 interpelări cu privire la protecția mediului, o parte dintre ele repetându-se la o anumită perioada de timp.

Conform CV-ului publicat pe cdep.ro, domnul Alexe nu are activitate în domeniul protecției mediului, ci în domenii precum administrare bugetară, realizarea de studii de piață, consiliere juridică și relații cu publicul.

In opinia noastră, cartea de vizită a unui ministru al mediului ar trebui să demonstreze o preocupare susținută cu privire la problemele de mediu și in niciun caz susținerea unor inițiative  controversate.

Vă solicităm, în consecință, să dovediți responsabilitate politică față de acest domeniu vital pentru România și să reevaluați propunerea de viitor ministru al Mediului.

Semnatari:

Energy Justice Romania este o rețea formată din 20 de  organizații neguvernamentale și grupuri informale la firul ierbii, care sprijină comunităţile ameninţate de incineratoare de deșeuri, cu sau fără  recuperare de energie și depozite de deșeuri. 

Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA) este cea mai mare alianţa globală, formată din peste 900 de grupuri de acţiune la firul ierbii, prezentă în 95 ţări, inclusiv în Romania, care militează pentru stoparea incineratoarelor și promovează alternative sigure, sustenabile şi echitabile. In ultimii 20 de ani, campaniile GAIA au dus la stoparea a peste a 150 de proiecte de incinerare, dintre care peste 80 doar în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *