Barbatul este un fost decorator de vitrine care acum trasforma panza de paianjen in tablouri unice, chiar la nivel international. Sute de turisti vin anual la Medias special ca sa vada ce lucruri noi a inventat in domeniul artei batranelul de 80 de ani.
Artistul mediesean este mic de statura, sprinten si nu te duce nici cum cu gandul ca el este cel care atrage ca un magnet in fiecare an sute de oameni care vin la Medias doar ca sa ii vada tablourile din panza de paianjen.
Emil Muresean, a inventat in urma cu 12 ani un nou tip de „pictura”, cea cu panza de paianjeni. Ideea de a folosi panza de paianjen pentru a realiza tabouri unicat i-a venit dintr-o pura intamplare: „Am avut mereu in curte trei pasari, iar intr-o zi sotia mi-a spus sa curat si panzele de paianjen. M-am dus si printr-o gaura din cotet am vazut o panza de paianjen, iar felul in care lumina cadea pe acea panza m-a innebunit. A fost ca un traznet, bine ca nu am facut infarct. Ideea s-a nascut din greseala, a fost o intamplare fericita, care m-a propulsat in arta” spune domnul Emil.
Timp de patru ani a facut diferite combinatii, colaje de panza de paianjen cu flori uscate, dar i-a fost rusine sa le expuna. Nu le-a aratat nimanui, insa in 2002 le-a expus si toti privitorii au fost fascinati de noutatea ideii lui Muresan.
Ar vrea un salon special
Batranelul din Medias, viseaza acum la o sala de expozitie unica in Europa, pe tavanul careia sa se plimbe paianjeni in voie, iar pe pereti sa-si expuna tablourile. Panzele sunt „colectionate” de la tara, din sate de langa Medias, precum Mosna, Bratei, Buzd, din suri, pivnite si grajduri. Cand se apuca de lucru, mai intai face o schita pe hartie a ideii pe care vrea sa o imprime tabloului, apoi intinde panzele, le ia cu penseta si le lipeste cu o solutie speciala din rasina si vasc, pentru ca daca foloste solutii chimice, panzele se topesc. Panzele de paianjen trebuie sa fie mai vechi, pentru ca cele recente sunt prea proaspete si firave, spune medieseanul.
Din 1996, Emil Muresan colaboreaza cu Transylvania Live, o agentie de turism din Cluj, iar prin intermediul ei, ii trec pragul anul mai mult de 150 de turisti. „Domnul Muresan reprezinta capitalul uman al zonei turistice Medias. Este un fel de „highlight” al orasului. Este una dintre atractiile principale, practic el da culoare Mediasului” declara Ana-Maria Ignat, directorul de vanzari al agentiei de turism.
A vandut si in Japonia
Emil Muresean a marturisit ca niciodada, nimeni nu a comentat la pretul tablourilor si nu a cerut mai mult de 100 de euro. „Am 1200 de lei pensie si am trait modest tot timpul. Eu fac din suflet si nu am decat obsesia de a lasa ceva in urma. Sa se vada in Medias urma mea. Am vandut putine tablouri, spre exemplu unui colectionar din Japonia” a marturisit acesta.
Sursa: Adevarul