Soarele desertului, cea mai mare sursa de energie „verde”

Companiile sponsorizeaza adevarate uzine „verzi”, menite sa schimbe modul de alimentare cu energie electrica a oraselor din intreaga lume.

Tot mai multe state cu zone desertice incep sa construiasca centrale solare care sa alimenteze localitatile mari. Specialistii spun ca, folosita rational, energia solara poate sa suplineasca necesarul de energie actual.

De curand, israelienii au anuntat construirea unei centrale solare gigant in desertul Negev. Potrivit expertilor israelieni, centrala ar putea alimenta cu energie electrica intreaga tara. In Europa, spaniolii si germanii anunta deschiderea a noi centrale.

Analistii spun ca dupa punerea in functiune a centralei de la Negev, israelienii vor compensa intr-un fel lipsa de petrol din desert. Titularul de proiect este profesorul David Faiman de la Centrul National pentru Energia Solara Ben-Gurion, care a dezvaluit, in cadrul unei conferinte stiintifice tinute la Munchen, cateva dintre planurile lui. Centrala de la Negev va folosi oglinzi de sticla cu diametrul de 10×10 cm, care sa capteze lumina soarelui. Profesorul spune ca noile captatoare de lumina solara sunt mult mai ieftine decat panourile solare conventionale.

Acestea din urma sunt scumpe din cauza celulelor fotovoltaice care au capacitatea sa colecteze energia si sa o converteasca in electricitate. „Noi efectiv reducem costurile celulelor fotovoltaice cu un factor de 1000”, spune Faiman. O solutie pentru ieftinirea panourilor solare e ca ele sa devina foarte subtiri, precum foitele de ceapa. Astfel, costul pentru producerea energiei va fi mult mai mic pentru Israel, unde clima este favorabila.

Un milion de dolari, costul centralei

Potrivit lui Faiman, spre deosebire de alte zone, un panou solar pus in desertul Negev va produce energia echivalenta unui baril de petrol.

Cercetatorul explica cum puterea soarelui ar putea sa fixeze cerintele energetice ale Israelului in unitati de masura precum 1 Gigawatt. Constructia unei astfel de instalatii solare ar costa un milion de dolari. Profesorul israelian spune ca o singura instalatie solara ar produce 2 Terawati (n.r. 1 terawatt = un miliard de kWh) de electricitate in fiecare an, ceea ce ar acoperi cresterea anuala a Israelului. Costurile pentru construirea unei noi centrale solare ar putea fi acoperite din profitul pe care il aduc cele deja construite. Faiman sugereaza ca puterea solara poate fi folosita pentru separarea apei marii in oxigen si hidrogen, ceea ce va da posibilitatea suplinirii combustibilor actuali.

Doua ferme solare langa desertul Mojave

Pe de alta parte, americanii se lauda cu realizarea celui mai mare proiect solar. Doua companii de utilitati din sudul Californiei si-au unit fortele cu o firma de stat pentru realizarea unor proiecte ambitioase in captarea energiei solare din deserturile aride de aici. Southern Californis Edison si San Diego Gas& Electric impreuna cu Stirling Energy System construiesc doua ferme solare, una langa desertul Mojave in imediata apropiere a localitatii Victorville, iar cealalta in Valea Imperiala, in apropiere de Calexico. „Fara indoiala ca va fi cel mai mare proiect solar din intreaga lume. Va fi mai mare chiar decat toate proiectele americane luate la un loc”, a declarat Gil Alexander, reprezentantul Southern Californis Edison.

Motorul Stirling, imbunatatit

Companiile isi propun ca prin acest proiect sa produca suficienta energie pe care sa o vanda populatiei. Pentru aceasta va fi imbunatatit motorul Stirling, care e un sistem complet plumbuit, umplut cu hidrogen. Denumit „motorul exterior fierbinte”, Stirlingul dateaza din 1816 si e denumit astfel dupa inventatorul sau, un ministru scotian numit Robert Stirling.

„Chiar daca motorul e vechi de doua secole, au existat eforturi ca soarele sa fie folosit ca si combustibil”, a declarat Bruce Osborne, directorul general Stirling Energy Systems. Acesta adauga ca acum „farfuriile” de la motorul Stirling folosesc in proportie de 30% energia soarelui. „Panourile solare sunt din ce in ce mai raspandite, dar motoarele noastre sunt de trei ori mai eficiente”, spune Osborne.

Compania planuieste sa realizeze pana la sfarsitul lui 2008 un proiect de 300 de megawati.
In Europa, companiile au inceput construirea de centrale solare chiar si in zone cu mai putin soare. De curand, spaniolii au anuntat planuri ambitioase pentru producerea energiei.

Centrale solare in Aragon

La sfarsitul anului trecut, guvernul spaniol a aprobat construirea a trei noi ferme solare ca parte a unui plan ce prevede construirea unor centrale solare care sa suplineasca producerea a 130 de MW in cinci ani. Noile surse de energie vor fi localizate in Aragon si vor fi gata la mijlocul anului 2008. Companiile care vor sa produca energie solara sunt presate de timp pentru depunerea de proiecte pana la sfarsitul lunii septembrie. Guvernul spaniol a hotarat ca cei care depun proiectele pana la aceasta data sa primeasca 0,44 euro pe kilowat. In caz contrar, tariful va scadea la 0,31 euro.

Rusii au descoperit heteroelectricul

Cercetatorii rusi de la centrul nuclear Dubna au reusit sa creeze o baterie care poate converti energia solara in electricitate, potrivit BBC News. „Cercetatorii au reusit sa creeze o noua substanta – un heteroelectric – datorita careia bateria aflata aici pe Pamant poate fi alimentata de energia soarelui si a stelelor, indiferent de conditiile meteo, timp de 24 de ore pe zi,” a spus Valentin Samoilov, directorul Centrului de Cercetare Aplicata de la Institutul de Cercetare Nucleara de la Dubna. Acesta adauga ca bateria este de cateva ori mai eficienta decat cele conventionale care merg cu energie solara. Substanta, numita heteroelectric, consta intr-o combinatie intre un material organic purtator si o anumita cantitate de nanoparticule metalice.

57.912 panouri solare in Germania

La randul lor, nemtii au inceput in Saxonia construirea unei noi centrale solare avand o putere de 40 MW. Situata in Bradis, pe un teren al unei foste baze militare, centrala acopera o suprafata egala cu 200 de terenuri de fotbal si 550.000 de panouri solare din film subtire. Producatorii spun ca in primul an de functionare se vor recupera integral cheltuielile de constructie care se estimeaza a costa cu 20%-40% mai putin decat pretul comercial.

Primele module vor fi operationale la sfarsitul lunii iunie. O alta centrala solara importanta e situata in suburbia orasului Furth. Aceasta produce 1 MW energie electrica cu ajutorul a 144 panouri solare, ce acopera o fosta halda de deseuri menajere. Cea mai mare centrala solara nemteasca se afla in Bavaria, la Pocking. Aceasta e compusa din 57.912 panouri solare de inalta performanta cu o putere de 10 MW.

Orasul Mendota va fi independent energetic

O alta firma americana, Cleantech America Inc, a primit lunea trecuta permisiunea de la Comisia de utilitati publice din California sa construiasca pana in 2009 o centrala solara
in orasul Mendota.

Centrala va fi cea mai mare de acest fel din lume. „Vom putea produce suficienta energie -verde- care va scadea costurile energetice aproape de zero.
In plus, acest tip de energie reduce incalzirea globala si creste independenta energetica”, spune Bill Barnes, directorul companiei care implementeaza proiectul.

Noile panouri solare, construite din plastic

Dupa ce si-au dat seama ca panourile solare sunt costisitoare, cercetatorii au inceput sa caute noi solutii pentru ieftinirea acestora. In timp ce danezii au dezvoltat un tip de panou din plastic, cu o durata de viata mult mai lunga decat a versiunilor anterioare, rusii au creat o baterie care se alimenteaza si noaptea cu energie solara. In urma cu putin timp panourile din plastic erau foarte fragile si rezistau numai pentru cateva zile. „Panoul solar proiectat de noi are o viata de doi si jumatate, ceea ce este un record in materie de panouri de plastic”, a spus Frederik Krebs, unul dintre cercetatorii danezi. Forma de plastic folosita pe post de substanta activa are rolul de a converti energia solara in electricitate.

Pretul unui panou pe baza de silicon este de aproximativ 800 de dolari pe metru patrat, in timp ce pentru unul de plastic, pretul este de 15 dolari, au spus danezii. Singura problema a acestor panouri este eficienta, care in cazul celor pe baza de silicon este de 12-15%, iar in cazul celor de plastic de 0,2-5%.

Australienii vor avea primul oras „solar”

In 2010, australienii vor avea primul oras care va functiona doar pe baza de energie solara. Situat in nordul continentului, orasul Cloncurry va avea o centrala termica ce va utiliza ca materie prima numai caldura soarelui. Autoritatile din Queensland, districtul de care apartine orasul, au anuntat ca vor investi 6,5 milioane de dolari in centrala ce va avea o putere de 10 megawati, ca parte a proiectului prin care vor sa faca din Cloncurry unul dintre primele orase din lume ce functioneaza doar pe baza de energie solara, informeaza Reuters.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *