Alternative la testarea pe animale

In timpul unei intalniri guvernamentale legate de obtinerea fondurilor pentru cercetari, fostul director al Institutului pentru Sanatate din SUA, Dr. Elias Zerhouni, a recunoscut inutilitatea testarii animalelor in beneficiul oamenilor: “Ne-am indepartat de la studierea afectiunilor umane facand teste pe animale. Problema e ca aceasta n-a functionat si e momentul sa nu ne mai ascundem….

Citește mai departe

Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Marea majoritate a produselor cosmetice utilizate in Franta ca articole de toaleta pentru copii contin substante cu un „risc ridicat”, a avertizat organizatia neguvernamentala Women in Europe for a Common Future (WECF) intr-un studiu publicat luni, informeaza pe site-ul sau ziarul Le Monde. Asociatia, care se bazeaza pe o retea formata din 150 de organizatii…

Citește mai departe

Nanoparticulele rezultate in urma incinerarii deseurilor sunt extrem de periculoase

Prin incinerare se produc nanoparticule extrem de toxice Nanoparticulele, uneori denumite si particule ultrafine, sunt acele particule cu un diametru mai mic de 1 micron. Nanoparticulele se gasesc in jurul nostru inca de la aparitia primei combustii de inalta temperatura care a implicat gaz si motoare diesel, o instalatie alimentata de carbune, titei sau gaze…

Citește mai departe

Nanotehnologia ar putea transforma arbustii in generatoare masive de energie

Nanotehnologia ar putea transforma arbustii in generatoare masive de energie sau in senzori pentru explozibili. Plantele sunt foarte valoroase: sunt folosite in alimentatie, sunt transformate in carburanti, emit oxigenul in aer si, datorita frumusetii lor, au rol decorativ. In prezent, o echipa de cercetatori de la MIT si-a propus sa intensifice utilitatea plantelor prin adaugarea…

Citește mai departe

Un anumit tip de proteine ar putea sa stopeze raspandirea cancerului in organism

“Mingile-ventuza” sau anumite tipuri de proteine ar putea distruge celulele canceroase din sange si ar putea astfel sa previna raspandirea cancerului in organism, se arata intr-un studiu recent. Cea mai periculoasa si mortala parte a unei tumor este atunci cand incepe sa se raspandeasca in corp. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell, SUA, a…

Citește mai departe
Veninul albinelor previne raspandirea HIV?

Veninul albinelor previne raspandirea HIV?

Anumite substante din veninul albinelor ar putea contribui la stoparea raspandirii in organism a HIV, virusul care declanseaza SIDA, au anuntat oamenii de stiinta din Statele Unite, informeaza dailymail.co.uk. Toxinele din veninul acestor insecte pot distruge virusul, fara sa afecteze celulele din jurul acestuia. Oamenii de stiinta s-au declarat entuziasmati de aceasta descoperire si considera…

Citește mai departe

Lectia biologiei contemporane – respectul pentru natura

Convorbire cu acad. Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie Sunteti directorul Institutului de Biologie al Academiei Romane, bene­ficiar al unui program de finantare european care permite o cercetare stiintifica de varf. Care sunt directiile de cercetare? Institutul are trei departamente de cercetare si in fiecare cercetarea urmeaza directiile pe care le consideram foarte impor­tante. Astfel,…

Citește mai departe
Arbori în locul lampadarelor

Arbori in locul lampadarelor

Cativa oameni de stiinta din Taiwan au avut ideea de a incorpora nanoparticule de aur in seva unor copaci, astfel incat acestia sa poata produce lumina, relateaza zigonet.com. De curand, cercetatorii taiwanezi au ajuns la concluzia ca, prin inserarea unor nanoparticule de aur in seva mai multor arbori, pot face ca acestia sa genereze lumina….

Citește mai departe

Biciclistii, mai expusi decat pietonii la gazele nocive ale masinilor

Nanoparticulele emise de masini in orasele supraaglomerate au efect nociv asupra biciclistilor, care inhaleaza de cinci ori mai multe decat pietonii. Substantele emise de masini nu fac rau doar mediului, ci si celor care incearca sa-l protejeze. Un studiu realizat recent de publicatia Athmospheric Environment arata ca un biciclist care pedaleaza intr-un oras plin de…

Citește mai departe

Cladiri convertite in panouri solare

Ferestrele caselor si chiar cladiri intregi vor putea fi convertite in panouri solare datorita unei tehnologii revolutionare care transforma energia solara in electricitate. Autorul cercetarii care a stat la baza inventiei, profesorul Chris Binns de la Universitatea din Leicester, spune ca este vorba despre o pelicula transparenta care se aplica pe ferestre sau pe alte…

Citește mai departe

ICPE-CA: Proiect pentru materiale compozite cu proprietati mecanice performante

In conditiile actuale, inlocuirea materialelor ceramice, clasice, cu materiale ceramice compozite cu caracteristici tehnico-functionale si economice superioare este o necesitate stringenta, mai ales in domeniul constructiilor de blindate, in industria navala si aerospatiala. De asemenea, materialele compozite cu matrice metalica, ranforsate cu particule, in particular cele cu matrice pe baza de aluminiu, sunt utilizate ca…

Citește mai departe

Pirelli Scorpion cu formula verde

Un pneu ce reduce impactul ecologic, dar nu si siguranta. Fabricat in Romania. Scorpion Verde reduce consumul de carburant si zgomotul la rulare, reusind sa nu compromita insa performantele de maniabilitate si siguranta. Influenta negativa cat mai redusa asupra consumului de carburant al automobilului, capacitate de franare cat mai buna pe suprafata acoperita cu apa…

Citește mai departe