Comisia Europeana a publicat un raport de activitate al proiectului Ecosam, care a reusit sa dezvolte un proces ecologic de acoperire cu crom a pieselor din plastic.
Un proiect de cercetare finantat de Uniunea Europeana a reusit sa aplice un finisaj cromat pieselor din plastic fara sa foloseasca materiale daunatoare mediului. Proiectul de cercetare se numeste Ecosam si acesta renunta la cromul hexavalent pentru a oferi o alternativa sustenabila din punct de vedere ecologic pentru tratarea suprafetelor de plastic in vederea aplicarii unui finisaj cromat. Tehnologia dezvoltata de cei de la Ecosam reduce masa unui vehicul fara sa compromita calitatea design-ului sau a finisajelor.
Exista deja un procedeu de „cromare” a pieselor din plastic, dar acesta implica folosirea unei substante cancerigene. Procedeul traditional folosea si paladiul si alte metale rare, ceea ce ridica pretul operatiunii de cromare. Secretul tehnologiei inventate de proiectul Ecosam sta in domeniul nanotehnologiei. Deoarece nanoparticulele se gasesc in numar mare pe orice suprafata data, acestea au o suprafata specifica mai mare decat particulele standard, ceea ce le face mai aderente atunci cand sunt aplicate pe un material.
Cercetatorii proiectului Ecosam au exploatat aceasta trasatura pentru a dezvolta o noua tehnica de fixare a cromului pe suprafete. Plasticul este pregatit cu o oxidare superficiala folosind substante mai putin daunatoare, dupa care se depun un strat de nanoparticule pe suprafata acestuia, pregatind plasticul pentru stratul definitiv de crom. Procesul de placare cu crom devine astfel mai ecologic, mai simplu si mai putin periculos pentru oameni. In comparatie cu metodele traditionale, costurile sunt reduse la jumatate.