Nanomaterialele fac locuintele „verzi”

Materialele cu nanotuburi devin alternative ecologice in domeniul constructiilor, pentru marile companii americane.
Multi cercetatori americani propun nanomaterialele ca alternative eco-friendly la cele clasice, fata de care au avantajul ca sunt mult mai rezistente. Altii sunt sceptici fata de efectele uti-lizarii lor, considerandu-le potential periculoase pentru sa-natatea umana. In ciuda controverselor, nanoinovatiile sunt preferate de marile concerne, pentru ca asigura un surplus de siguranta la cutremure.

Nanotehnologia se bazeaza pe abilitatea manipularii materiei de la cel mai mic nivel, al moleculelor si atomilor. Acest domeniu are un potential enorm de dezvoltare, de la noi materiale antimicrobiene pana la computere si lasere performante. Produsele fabricate cu ajutorul acestei tehnologii se gasesc deja sub forma croselor de golf, a rachetelor de tenis si a containerelor antimicrobiene pentru conservarea alimentelor.


Si pentru constructii „verzi”

„Aplicarea nanotehnologiei in constructia cladirilor „verzi” este o noua miza si, mai mult de atat, poate deveni o solutie foarte eficienta in viitor”, a declarat recent dr. George Elvin, director al Green Tehnology Forum.
„Intr-un astfel de caz, a adaugat Elvin, o companie poate economisi anual 2,6 milioane de dolari in ceea ce priveste costurile pentru energie si isi poate reduce emisiile de CO2 gratie unei singure nanoinovatii”. Important este ca sectorul constructiilor sa aiba informatii tot mai multe referitoare la aceste inventii, a mai spus specialistul. Orase precum Chicago si Seattle, unde au fost impuse conditii „verzi” pentru constructiile noi, sunt primele care au inceput sa apeleze la nanotehnologie.

Nanomaterialele pot fi
folosite la izolarea acoperi-surilor, la filtrarea apei si aerului, precum si la iluminat, considera oamenii de stiinta. Nanoacoperisurile asigura o izolare eficienta, protectie UV, sunt anticorozive si rezistente la apa. O parte din aceste acoperisuri sunt considerate „vindecatoare” prin faptul ca indeparteaza factorii poluanti din atmosfera din imediata apropiere a cladirii.

In acest moment exista peste 130 de companii care dezvolta nanomateriale pentru constructii si mai mult de 50 de proiecte de cercetare in aceasta directie se desfasoara in diverse centre universitare. Green Tehnology Forum este o firma de cercetare care se axeaza pe aplicarea inventiilor din nano si biotehnologie in optimizarea „green business-urilor”. Desi pretul acestor materiale este acum destul de ridicat, Elvin estimeaza ca, in scurt timp, pe masura ce vor invada piata, ele vor deveni mai accesibile.

Efecte controversate ale nanomaterialelor de constructii
Potrivit unui raport publicat in jurnalul „Nature Nanotechnology”, impactul nanotehnologiei asupra sanatatii umane si asupra mediului este mai mult preocuparea cercetatorilor decat a publicului larg, informeaza ENN. Noul raport se bazeaza pe un sondaj telefonic national realizat in SUA si pe baza opiniilor a 363 de cercetatori si ingineri americani de top din domeniul nanontehnologiei. Rezultatele studiului arata ca aceia care cunosc cel mai bine potentialul enorm al acestei tehnologii sunt nesiguri de impactul pe care il poate avea asupra mediului si sanatatii.

Desi cercetatorii sunt in general optimisti in legatura cu potentialul acestei tehnologii, ei isi exprima multe nelamuriri in legatura cu poluarea si problemele de sanatate care pot aparea. Aproximativ 20% din expertii care au raspuns la studiu si-au manifestat ingrijorarea ca poluarea poate fi o consecinta a folosirii nanotehnologiei, in timp ce doar 15% din public considera acest lucru o problema.

Mai mult de 30% din oamenii de stiinta considera ca sanatatea umana poate fi amenintata, in timp ce doar 20% din publicul larg are aceasta perspectiva. Cei mai sceptici considera, bazandu-se pe niste studii efectuate pe cobai, ca spre exemplu expunerea prelungita la nanoparticule de nichel, fata de situatia utilizarii de particule mai mari si cu aceeasi compozitie chimica, duce la inflamarea crescuta a tesuturilor pulmonare. In mod similar, expunerea la nanotuburi de carbon, sustin scepticii, provoaca reactii inflamatorii puternice la nivelul plamanilor fata de cazul particulelor de carbon de dimensiuni clasice.


Nanotehnologia, tot mai eficienta in medicina

Nanotehnologia a fost initial introdusa pentru a imbunatati procesele de fabricatie care implica finisari de ultraprecizie: taieri ultrafine, diverse tipuri de prelucrare cu fascicule energetice, utilizand fascicule de fotoni, electroni sau ioni, evaporarea in strat subtire sau corodari superficiale ultrafine. De la prezentarea conceptului de nanotehnologie (1974, Tokyo), acesta a castigat teren atat in Europa, cat si in S.U.A., referindu-se aici, de curand, la stiinta fenomenelor la scara atomica.

Nanotehnologia si-a gasit expresia si in memoria de tip flash si in cipurile computerelor si i se prevede un viitor stralucit in imbunatatirea performantelor unor asemenea materiale si dispozitive cum ar fi polimerii, bateriile obisnuite si bateriile solare, senzorii, pilele de combustie sau sistemele display. De pilda, in urmatorii ani se prevede ca viata bateriilor folosite la telefoanele mobile si alte dispozitive electronice portabile se va prelungi de un multiplu de ori, la fel si capacitatea de stocare a cardurilor de memorie.

Deosebit de promitatoare sunt perspectivele in domeniul medicinei. Cu ajutorul nanomedicinei se va imbunatati capacitatea de diagnostic si tratament. Pelicule flexibile incorporand electrozi miniaturali vor ameliora performantele implanturilor de retina ori ale organelor din interiorul urechii sau ale implanturilor de fibre nervoase.

O com-panie care foloseste nanomaterialele de constructii poate economisi anual 2,6 mili-oane de dolari in ceea ce priveste costurile pentru energie si isi poate reduce emisiile de CO2
George Elvin, director al Green Tehnology Forum

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *