Soarta maidanezilor, amanata de alegeri

Adoptii Caini
Rezolvarea situatiei cainilor fara stapan ramane blocata in proiecte. Autoritatile si ONG-urile se intrec in initiative legislative, dar niciuna nu are sanse sa fie aplicata in acest an electoral. Intre timp, cainii se inmultesc si musca.

„Ce facem cu maidanezii?” a devenit, in ultimele zile, intrebarea nationala, dupa ce o fetita de 6 ani a murit sfasiata de caini la marginea Constantei. EVZ a dezbatut aceasta dilema, ce se intinde nerezolvata de 19 ani pe strazile Romaniei, intr-o campanie de presa incheiata in coada de peste. Autoritatile si ONGurile pentru protectia animalelor par intepenite intr-o disputa sterila, fara sanse de progres, cainii se inmultesc, iar odata cu ei si proiectele pentru gestionarea fenomenului. Concret, nimeni nu face nimic in aceste zile, breasla politica fiind luata cu campania. E o perioada in care nu e bine sa transezi o chestiune atat de sensibila precum eutanasierea sau gratierea maidanezilor.

Modelul Oradea nu musca

In functie de autor, proiectele ce vizeaza rezolvarea fenomenului cainilor vagabonzi prevad sterilizarea si intoarcerea lor in strada sau gazduirea lor in adaposturi pe perioade nelimitate. Un singur proiect de lege, initiat de un senator PD, dar respins de comisiile din parlament, admitea eutanasierea cainilor neadoptati. In rest, celelalte initiative legislative graviteaza in jurul mentinerii cainilor in comunitati.

Un model de succes e considerata metoda aplicata de patru ani la Oradea, unde Fundatia pentru Protectia Cainilor Comunitari (FPCC) a colaborat cu primaria sterilizand cainii de pe strazi si din curtile oamenilor. De la 4.000 de caini cati avea initial pe strazi, Oradea mai are azi 400, dar tot pe strazi. Secretul, spune autorul programului, e ca maidanezii agresivi au fost retinuti in adapost, la reeducare.

2% pentru caini

Primarul din Medgidia, Dumitru Moinescu, a initiat si el un proiect de lege, pentru ca, spune el „traim dictatura cainilor”. El propune capturarea cainilor si cazarea lor pe viata in adaposturi regionale. Moinescu spune ca recensamantul animalelor la nivel national trebuie sa se faca pana la 30 mai 2008, iar pana la 30 iunie trebuie determinat necesarul de adaposturi la nivel national si evaluarea costurilor necesare cu hrana si ingrijirea cainilor. Cheltuielile la nivel national si includerea lor in capitolul de cheltuieli „distinct” in bugetul de stat vor fi stabilite pana la sfarsitul lui iulie.

Primarul propune si ca persoanele fizice sa poata dona 2% din impozitul pe venit pentru ingrijirea cainilor fara stapan, iar persoanele juridice sa poata vira 2% din impozitul pe profit in contul administratiilor locale cu destinatia expresa, „adaposturi pentru cainii vagabonzi”.

DIN TARA

Solutia Focsani: exterminarea

BOTOSANI.
Anul trecut au fost adoptati patru maidanezi, iar anul acesta niciunul, in conditiile in care hingherii au prins, in 2007, 1.800 de caini fara stapan. „I-am tinut la padoc zece zile, apoi i-am eutanasiat, pentru ca ne permitea legea. Anul acesta s-au strans deja 350, dar adapostul geme de caini comunitari”, a declarat primarul Catalin Flutur.

CRAIOVA. In Craiova sunt aproximativ 4.000 de maidanezi si un singur adapost, in cartierul Facai, care dispune de 95 de locuri. „Am inceput deja modernizarea pentru a dubla numarul de locuri”, e optimist Catalin Calugaru, directorul adapostului.

FOCSANI. Solutia primarului Decebal Bacinschi, poreclit din aceasta cauza „Dr. Mengele”, e simpla: exterminarea. „Canii au devenit rai pentru ca nu mai gasesc de mancare. S-au eliminat containerele deschise si astfel li s-a luat principala sursa de hrana. Problema este una nationala. De aceea, solutia pe care o vad eu este exterminarea”, a declarat primarul.

TIMISOARA. Potrivit unui raport pe 2007 al Directiei de Mediu din cadrul primariei, la fiecare cinci zile, o persoana a ajuns la spital muscata de unul dintre cei peste 11.000 de maidanezi de pe strazi, motiv pentru care municipalitatea a impus un „management al populatiei canine”. O firma de ecarisaj aduna periodic cainii vagabonzi si-i eutanasiaza daca nu sunt revendicati in 14 zile. In plus, primaria deruleaza, impreuna cu Facultatea de Medicina Veterinara, un proiect care prevede sterilizarea cainilor comunitari in mod sistematic, pe cartiere.

BLOCAJ

Deputatii n-au timp de legea maidanezilor

Proiectul de lege initiat de senatorul PC Marius Marinescu, care modifica ordonanta guvernului referitoare la cainii fara stapani, a fost adoptata de Senat in luna decembrie 2007. Initiativa legislativa s-a blocat la Camera Deputatilor. De patru luni, nu a ajuns nici macar pe ordinea de zi a comisiilor. Perspectivele ca aceasta situatie sa fie remediata sunt mici, avand in vedere ca, in perioada urmatoare, deputatii vor intra in vacanta de Paste si, apoi, in campania electorala pentru alegerile locale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *