Spatiile verzi sub presiunea WC-urilor private!

    parcuriLa dezbaterea publica din Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor de luni, 2 martie, Ministerul Mediului si-a exprimat punctul de vedere privind legislatia spatiilor verzi din intravilan, prin intermediul Directorului de Cabinet.

    Pozitia oficiala comunicata de Minister este aceea ca institutia sustine OUG nr. 114/2007 (care modifica Legea Mediului, in sensul interzicerii construirii, diminuarii suprafetei sau stramutarii terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in planurile de urbanism) insa cu amendamentul ca in locul sintagmei „spatii verzi” sa fie trecuti chiar termenii mentionati in legea specifica, deci un intreg articol din Legea Specifica a Spatiilor Verzi, nr. 24/2007.

    ONG-urile prezente au punctat un element fundamental in scrierea legilor: Legea Mediului este o lege cadru care contine principii pe anumite teme, cum este in acest caz pentru protectia mediului, si din care deriva ulterior legi specifice, cum este in acest caz legea spatiilor verzi. Din acest motiv, o Lege a Mediului corect scrisa va contine principiile pentru protectia mediului din diferite domenii, iar detaliile si definitiile explicite se vor regasi in legislatia de specialitate.

    Reprezentantul Ministerului Mediului a avut doua argumente in apararea pozitiei publice asumate de institutie: in primul rand, exista nenumarate solicitari din partea cetatenilor pentru a construi WC-uri pe spatiile verzi proprii, iar in al doilea rand exista o mare presiune imobliliara. De asemenea, tot Directorul de Cabinet al domnului Ministru a declarat ca nu este posibil ca toate spatiile verzi sa fie salvate.

    ONG-urile au solicitat o pozitie argumentata clar, cu studii, sondaje, cifre, inventar al solicitarilor (indeosebi cele ale acordarii de avize de construire de WC-uri pe spatiile verzi ce nu au putut fi admise de catre Ministerul Mediului). Pe de alta parte, ONG-urile au prezentat doua argumente care sa ajute Ministerul sa-si formuleze pozitia publica in viitor:

    Un studiu realizat de catre EcoAssist, cu sprijinul IMAS, in iulie 2008 conform caruia:

    * 66% din cetatenii romani sunt afectati direct de constructiile pe spatiile verzi
    * 77% din cetatenii romani doresc incetarea acestor constructii

    Un inventar realizat de catre ANPM in mai 2008 conform caruia nici o resedinta de judet nu are nici macar 26mp spatiu verde/cap de locuitor (o suprafata minima pentru o populatie oraseneasca sanatoasa).

    In prezent este asteptata sedinta din Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, sedinta ce va avea loc in data de 10 martie 2009. in acelasi timp, reprezentantii ONG sunt pregatiti pentru organizarea unei consultari publice pentru a dezbate tema spatiilor verzi din toate perspectivele si a forma o imagine publica de ansamblu asupra acestui subiect.

    Orice institutie care doreste sa-si expuna punctul de vedere al acestei campanii, este invitata sa contacteze coordonatorul campaniei SALVATI SPATIILE VERZI, Asociatia EcoAssist.

    Liana Buzea
    Presedinte EcoAssist
    Mobil: +40 721 623 524
    E-mail: [email protected]
    Web: http://EcoAssist.org
    Blog: http://blog.EcoAssist.org

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *