Sticla de apa, pusa la zid

Sute de miliarde de sticle din plastic sunt utilizate anual pentru ambalarea apei. Aceste imense cantitati de peturi devin repede deseuri si numai 16% din ele sunt reciclate. Restul polueaza natura, fiind atat de putin biodegradabile incat dispar abia dupa sute de ani.

Cercetatorii estimeaza ca extinderea acestui mod de comercializare a apei ar provoca un veritabil dezastru in viitorul deceniu. Retelele de apa si canalizare se vor degrada iremediabil si, fiind din ce in ce mai putini clienti pentru ele, vor lipsi banii pentru refacerea lor.

Mult mai ieftin si mai ecologic ar fi sa se consume apa de la robinet. Banii cheltuiti pe apa ar trebui sa ajute la refacerea retelelor de distributie si la filtrarea corespunzatoare a apei, astfel incat ea sa fie curata si de calitate pentru toti oamenii, nu doar pentru cei care-si pot permite sa o cumpere imbuteliata.

Peturile sunt greu biodegradabile si dispar din sol dupa sute de ani, fiind un pericol pentru mediu

Mai multe orase americane au interzis achizitionarea apei plate imbuteliate pentru angajati

In SUA, 25,5 miliarde de peturi cu apa sunt vandute anual. Doar 16 la suta se recicleaza. In plus, din lipsa fondurilor, retelele de apa risca sa se degradeze.

Americanii consuma extrem de multa apa imbuteliata. Daca in 1980, fiecare bea 19 litri de apa imbuteliata pe an, astazi, ei consuma aproape 115 litri. Putin peste 15 la suta din peturile folosite sunt reciclate.

Pentru producerea apei la sticla de plastic sunt necesare milioane de barili de petrol anual. In Statele Unite insa, viitorul apei imbuteliate este sumbru.

Daca pana acum cativa ani, acest tip de bautura era considerata sinonima cu viata sanatoasa, astazi lucrurile s-au inversat.

Peturile impreuna cu sacii din plastic sunt blamate de tot mai multe persoane constiente de implicatiile ecologice. „Eu plec de la principiul ca o mica schimbare de comportament poate avea consecinte uriase.
A bea sau a nu bea apa imbuteliata este o decizie foarte simpla. Cu atat mai mult cu cat alternativa este la fel de simpla: deschideti robinetul!”, spunea David Wilk, un librar american, care militeaza pentru interzicerea apei imbuteliate.

Biserica cere „apa pentru fiecare”

Dupa ce in San Francisco, reprezentantii marilor companii au renuntat sa mai ofere angajatilor apa la pet, tot mai multe orase americane au adoptat o atitudine similara. In plus, asociatiile studentesti incearca sa interzica acest tip de bautura in universitati.

Si reprezentantii bisericilor au cerut credinciosilor lor sa evite, „pe cat posibil”, apa imbuteliata. Cea de la robinet este in proportie de 97% potabila si, in plus, e un bun accesibil tuturor. De-a lungul intregii tari, zeci de organizatii si-au inceput boicotul, iar unele restaurante refuza deja sa mai serveasca altfel de apa decat de la robinet.

Primariile considera ca banii dati pe apa imbuteliata ar trebui sa fie folositi la modernizarea retelelor de apa si canalizare, care altfel se pot degrada iremediabil.

Producatorii se simt amenintati

Marii producatori americani de apa imbuteliata, Nestle, Coca-Cola si Pepsi, se simt amenintati. Produsele lor sunt blamate de tot mai multe persoane ecologiste. Organizatia care apara interesele acestor producatori, Asociatia Internationala a Apei Imbuteliate, tocmai a lansat „o campanie nationala de educare in ceea ce priveste apa minerala”.

Reprezentantii organizatiei vor sa convinga clientii ca apa minerala este sanatoasa si buna in lupta impotriva obezitatii.

Apa imbuteliata, foarte scumpa

In Statele Unite, apa imbuteliata se vinde la un pret de la 240 pana la 10.000 de ori mai mare decat costa cea de la robinet. Costul producerii, al transportului, al refrigerarii si, in final, al debarasarii de peturi mareste foarte mult pretul apei imbuteliate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *