Apicultorii nu mai simt gustul dulce al mierii

Vremea rece din primavara a diminuat serios productia, pretul mierii crescand cu 50%

Crescatorii de albine si procesatorii sustin ca, fata de un an obisnuit, productia a scazut cu circa 70%.

Vremea nefavorabila din aceasta primavara a afectat considerabil cantitatea de miere produsa de albine. Apicultorii din mai toate zonele tarii sustin ca productia de miere de salcam a fost aproape inexistenta, iar culturile de rapita le-au adus mai putine kilograme decat estimasera initial.

Iulian Georgescu, din Dolj, are 50 de stupi si spune ca intr-un an normal ar fi obtinut 500 kg de miere de salcam, dar anul acesta albinele nu au adunat mai nimic.

„Florile au fost afectate, cum s-a intamplat si in cazul rapitei, iar aceasta situatie se repeta o data la opt ani”, a declarat Georgescu.

El spune ca, fata de un an obisniut, acum spera sa realizeze 10% din cantitatea estimata initial. „Frigul de dimineata a facut sa ramana numai trei ore de cules, pentru ca albina nu iese din stup daca nu sunt cel putin 12 grade, iar in cursul zilei a fost ploaie si vant”, explica Eugen Zorici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Si procesatorii sunt in pierdere

Cu toate acestea, exista unii apicultori care au reusit sa stranga totusi ceva. „Singura zona unde s-a facut mierea este in regiunea Bihor, in jur de sapte kilograme de miere pe familia de albine, fata de 20 de kilograme in mod normal”, spune Zorici.

Productia slaba a dus la scumpirea produsului la achizitie. Preturile au crescut, la mierea poliflora, cu 50%, de la 4 lei la 6 lei, iar la salcam de la 6 lei la 8,5 lei, lucru resimtit si in magazine.

Rezultatele slabe obtinute de apicultori se resimt si la nivelul procesatorilor. Carmen Georgescu, directorul economic al firmei Apicola Pastoral Georgescu, spune ca nu a primit la procesare miere de salcam, iar in cazul celei poliflore cantitatea furnizata de apicultori este de numai o treime din cea primita anul trecut.

Si Constantin Popa, diectorul societatii Complex Apicol, sustine ca reducerea cantitatii de miere primita spre procesare de la apicultori se reflecta in cifra de afaceri. „Anul trecut am procesat doar 600 de tone fata de 10.000 de tone, cat este proiectat combinatul sa prelucreze, iar acest lucru ne-a adus pierderi de 200.000 de lei”, spune Constantin Popa.

Piata mierii in cifre

Intr-un an normal, in Romania sunt realizate 20.000 de tone de miere. Cea mai mare pondere o are mierea poliflora 50%, urmata de mierea de salcam 35% si de tei, 15%. La nivel national exista 40.000 de apicultori si un milion de familii de albine.

Consumul de miere pe cap de locuitor este printre cele mai scazute din Europa, 150 de grame, iar cel mai mare in Germania, doua kilograme, urmata de Olanda si Belgia cu cate 1,5 kilograme.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *