Suceava devine primul oras din Romania cu transport public ecologic

    Suceava devine primul oras din Romania cu transport public ecologic

    Municipiul Suceava a semnat saptamana trecuta, la Lisabona – Portugalia, un memorandum de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid si Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice pentru transportul public, dar si transportul autovehiculelor personale, a declarat presei, marti, primarul Ion Lungu.

    Acesta a spus ca memorandumul semnat de cele zece orase din Uniunea Europeana (UE) va fi transmis Comisiei Europene ce urmeaza sa identifice bonificatiile de care beneficiaza autoritatile locale ce vor implementa acest proiect initiat in baza Strategiei 2020 a UE privind schimbarile climatice si energia.

    Primarul Sucevei a precizat ca acest proiect-pilot prevede, in special, introducerea transportului electric in cele zece orase in vederea scaderii poluarii urbane, subliniind ca si in situatia in care autovehiculele electrice sunt mai scumpe acestea devin rentabile, avand in vedere faptul ca autoritatile locale vor beneficia de stimulente si bonificatii din partea UE.

    ”Este un proiect-pilot chiar si pentru Comisia Europeana care va trebui sa aprobe un program special pentru transportul public ecologic. (…) Este un proiect de pionierat. E o onoare pentru Suceava sa faca parte din elita oraselor europene care vor avea transport public electric”, a spus Lungu, adaugand ca toti cei zece semnatari ai memorandumului pentru introducerea transportului electric urban asteapta raspunsul Comisiei Europene privind modul in care se va implementa acest proiect.

    In opinia lui Lungu, acest proiect este oportun pentru transferul de experienta de la orasele partenere, care sunt avansate in domeniul vehiculelor electrice, precizand ca un autobuz electric de acest tip functioneaza deja in Oslo si doreste ca intr-un timp relativ scurt un asemenea tip de autobuz sa circule si in municipiul Suceava.

    ”Vrem sa fim un oras cu poluare cat mai redusa. Sa ajungem sa producem energie electrica verde in centrala de cogenerare, folosind plante energetice si biomasa, iar energia electrica verde sa alimenteze autobuze si autoturisme electrice”, a spus Lungu.

    Totodata, primarul a anuntat ca municipalitatea suceveana implementeaza, in colaborare cu firma Renault, un proiect privind instalarea unor prize de alimentare cu energie electrica, in parcari sau statii de combustibili, pentru un parc de 50 de masini electrice, urmand ca si Primaria Suceava sa achizitioneze cateva asemenea autoturisme.

    Lungu a reamintit ca din 2012 va fi pusa in functiune, in municipiul Suceava, noua centrala de cogenerare construita de Adrem Invest Bucuresti, centrala ce va produce energie verde cu module ce vor folosi drept combustibil biomasa forestiera si plante energetice.

    Primarul a subliniat ca municipalitatea suceveana actioneaza pe trei directii pentru ca Suceava sa devina primul oras din Romania cu transport public cu adevarat ecologic, iar pentru realizarea acestui obiectiv se are in vedere producerea energiei electrice ecologice prin noua centrala ce va folosi biomasa vegetala, realizarea infrastructurii pentru alimentarea cu energie electrica a autovehiculelor electrice, atat in parcari, cat si in actualele statii de carburanti, precum si introducerea in circulatie a autobuzelor electrice pentru transportul public de calatori.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *