Tampa, muntele uitat in gunoaie

Aria protejata de langa Brasov nu are administrator, iar autoritatile de mediu isi paseaza una alteia responsabilitatea privind ingrijirea zonei. Rezervatia naturala este lasata de izbeliste, prada turistilor care arunca pe unde apuca tot ce le prisoseste, de la hartii pana la PET-uri si doze goale.muntele Tampa

Muntele Tampa a ramas al nimanui din 2004, cand Directia Silvica Brasov si-a retras custodia. De atunci, autoritatile locale si cele de mediu nu isi asuma nicio responsabilitate.

Reprezentantii Regiei Publice a Padurilor Kronstadt, care administreaza fondul forestier, nu stiu cine ar trebui sa se ocupe de igienizarea si de protejarea zonei.

Intre timp, turistii nu au la dispozitie cosuri de gunoi, iar cei carora li se pare mult prea greu sa coboare cu PET-urile sau cu hartiile si pungile in rucsac, pana in Brasov, arunca pe unde apuca tot ce le prisoseste. Autoritatile au noroc cu organizatiile neguvernamentale de mediu, ce se implica in diverse actiuni de igienizare.

„Noi ne ocupam de fondul forestier, nu avem nicio treaba cu igienizarea. Nu suntem firma de salubrizare, ci ingineri silvici. Cu toate acestea, ne implicam tot timpul in actiunile de curatare. Pe platforma facem curat cu ajutorul salvamontistilor, la baza cu ajutorul ONG-urilor si cu elevii, iar pe traseu, cu personalul nostru. Nu putem monta containere, pentru ca nu are cine sa le goleasca si in plus, vine ursul si le rupe”, a spus Dan Olteanu, directorul Regiei Publice a Padurilor Kronstadt.

Turistii sunt vinovati situatia rezervatiei

Autoritatile de mediu spun ca singura mare problema a gestionarii situatiei critice din rezervatia Muntele Tampa este lipsa unui custode. „Daca si-ar asuma cineva responsabilitatea pentru aria protejata, atunci lucrurile ar sta altfel. Rezervatia are nevoie de un administrator si de un plan de management”, a precizat Elena Bucur, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov.

Reprezentantii Garzii de Mediu ridica, de asemenea, din umeri. „In cazul in care gasim deseuri depozitate necorespunzator, nu avem pe cine sa amendam, ci doar daca il prindem pe cetatean asupra faptului. Din pacate, Muntele Tampa nu mai are custode fiindca Directia Silvica nu a mai vrut sa il gestioneze, pentru ca nu-i recompensa nimeni si nici nu mai dispuneau de fonduri si de personal”, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Brasov, Ciprian Bancila.

Cea mai afectata arie protejata din Brasov

Agentia Nationala pentru Arii Protejate (ANAP) din Romania ar fi avut ca principala misiune administrarea ariilor protejate si a siturilor „Natura 2000” pentru a contribui la conservarea biodiversitatii, la ocrotirea speciilor de plante si de animale vulnerabile sau pe cale de disparitie si a monumentelor naturale.

Infiintarea agentiei a fost hotarata in noiembrie 2008, dar in momentul de fata aceasta este inca nefunctionala. „In luna decembrie a anului 2008 am oferit spatiu Agentiei Nationale pentru Arii Protejate, prin hotarare de Consiliu Local, dar nu a venit nimeni niciodata aici”, a declarat Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov.

In ianuarie 2009, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul agentiei au fost blocate prin hotararea Guvernului de reducere a unor cheltuieli bugetare, pe fondul crizei economice.

„In cazul in care gasim deseuri depozitate necorespunzator, nu avem pe cine sa amendam, ci doar daca il prindem pe cetatean asupra faptului.” Ciprian Bancila comisar-sef Garda de Mediu Brasov

Obiectiv turistic

Tampa este si singura rezervatie peisagistica din Romania ce se intinde pe o suprafata de 150 de hectare din judetul Brasov. Aici au fost consemnate pentru prima data doua specii de plante ce traiesc numai in Romania: Crucea Voinicului si Obsiga Barsana. De asemenea, pe Muntele Tampa s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din tara.

Agentia pentru Arii Protejate va fi reorganizata

Functionarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate reprezinta una dintre obligatiile asumate de Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Agentia a fost infiintata in octombrie 2008, cu o intarziere de aproape doi ani, insa nu functioneaza nici acum. De atunci si pana in prezent, institutia a dobandit un sediu teoretic, in Brasov. Aceasta are numai trei angajati: un director general, un consilier si un contabil.

Agentia devine departament

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, promitea inca din luna aprilie rezolvarea problemei privind functionarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate. Nu s-a intamplat nimic de atunci pe motiv ca „abordarea privind ariile protejate nu este justa”. Mai mult decat atat, Nemirschi spunea ca agentia trebuie transformata intr-un departament al ministerului.

Reprezentantii Directiei Comunicare si Organizare din minister ne-au spus ca odata cu solicitarea Guvernului de reducere, comasare si desfiintare a agentiilor din subordinea ministerelor s-a decis deja transformarea agentiei intr-un departament in cadrul ministerului, ce va prelua toate atributiile ANAP.

Arii Protejate din Romania

Mormanele de gunoaie sufoca multe dintre ariile protejate din Romania. Ziarul „Adevarul” a prezentat situatia critica in care se afla, din acest punct de vedere, si Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita, din judetul Caras-Severin. De asemenea, Parcul National Retezat, propus pentru cele sapte minuni ale lumii, este infestat de acelasi peisaj murdar.

In aceeasi situatie se afla si Parcul National Bucegi, Parcul Natural Apuseni sau Rezervatia Naturala Balea-Lac. Potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2007, aria naturala protejata este o zona in care exista specii de plante si de animale salbatice sau elemente cu valoare ecologica, ce are un anumit regim de protectie si de conservare. Lipsa custozilor face insa ca multe arii naturale sa nu beneficieze de ingrijiri speciale, acestea fiind lasate in voia sortii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *