Timisoara, curata pentru o zi

Aproape 800 de voluntari au facut luna parcurile, pietele si strazile orasului.

Pentru o zi, Timisoara a fost curata. Eco Club TM, un ONG preocupat de ecologie si protectia mediului, a adunat sambata o mare de oameni – voluntari, elevi, studenti, angajati ai diferitelor firme si cetateni care au facut luna parcurile, pietele si strazile orasului de pe Bega. „Prin aceasta actiune vrem sa transmitem un mesaj timisorenilor, din care sa inteleaga faptul ca nu e normal sa lase murdarie in urma lor atunci cand ies la picnic sau cand se plimba pe strada. Orasul arata rau, este murdar, si nu este bine deloc”, a declarat Andreea Balasz, una dintre membrele Eco Club TM.

Ca orasul e plin de gunoaie, am constatat-o la fata locului. In zona Muzeului Satului, locul unde a inceput curatenia generala, la nici 15 minute dupa debutul ei, voluntarii reusisera sa adune opt saci de 100 de litri plini cu gunoaie.

Au strans prezervative folosite

Alexandru Marcu si Calin Stanila, ambii elevi ai Liceului Silvic din Timisoara, au fost unii dintre cei mai harnici voluntari care au pus mana la curatarea Timisoarei.

„Noua ne place curatenia si ni s-a parut un gest perfect normal sa iesim la treaba. Nu am fost obligati sa venim, am facut-o pentru ca noi asa credem ca e bine. Si mai vrem ca si ceilalti oameni sa ia exemplul nostru. Daca fiecare am fi mai respectuosi cu orasul nostru si nu am arunca pe jos tot ce nu mai avem nevoie, am trai mai bine, mai civilizat”, ne-au declarat adolescentii. Printre gunoaiele „descoperite” s-au numarat PET-uri, pungi de plastic, ambalaje, cartoane, haine uzate si zeci de prezervative.

„Aradul, la fel de murdar”

Ziua de ecologizare a Timisoarei a cuprins noua zone din oras: Padurea Verde (Muzeul Satului), malurile canalului Bega, Zona Soarelui, complexul studentesc, zona Cetatii – Piata Unirii, zona Soarelui – Girocului, zona Lipovei si Ghiroda. Evenimentul s-a desfasurat cu sprijinul si participarea a opt ONG-uri, a 14 scoli, a Directiei de Mediu, Politiei Comunitare, Directiei Apelor, Equilibrium Team si simpli cetateni care s-au alaturat grupurilor de voluntari pe parcursul zilei.

Daria Ienci, 8 ani, eleva la Scoala Generala nr. 12 din Timisoara, a fost mezina voluntarilor. „Sper sa fiu un exemplu pentru oamenii mari: nu e frumos sa arunce pe jos tigari, hartii si alte mizerii”, ne-a declarat fetita.

O mana de ajutor importanta au primit-o timisorenii de la o asociatie aradeana, Millennium. Aradeanca Raluca Popovici ne-a declarat ca a adus un grup de voluntari din curiozitatea de a vedea cum se realizeaza un astfel de eveniment, pentru a-l aplica ulterior si in Arad. „Daca e sa compar Aradul cu Timisoara la capitolul curatenie, cele doua orase stau al fel de prost. Am venit aici pentru a invata cum sa facem si noi, in Arad, o actiune similara”, ne-a declarat tanara.

Printre participanti s-au numa rat si persoane cu dizabilitati aflate in evidentele Fundatiei „Pentru Voi”.

BILANT

Timisorenii se leapada de haine

La finele zilei de ecologizare s-au colectat, selectiv, 329 de saci, cu o capacitate de 100 de litri, plini fiecare cu deseuri din plastic, hartie si gunoi menajer. „Ziua de ecologizare nu a insemnat doar munca voluntara, ci si o ocazie de destindere, iar obiectele intalnite pe parcursul zilei au prezentat deliciul participantilor. Un bilant al deseurilor a adus pe primul loc in top obiecte de imbracaminte si ambalaje diverse. La sectiunea imbracaminte au primat sosetele. Participantii aflati pe barcile de pe canal au fost martorii unor povesti de dragoste, prezentate intr-o serie de scrisori plutitoare cu personaje a caror identitate o pastram anonima”, a declarat Romina Faur, PR-ul organizatiei Eco Club TM.

Source: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *