Dupa ce isteria apocalipsei in 2000 a trecut, lumea a inceput sa fie tot mai ingrozita de spectrul anului 2012, prezentat in celebrul calendarul Maya ca an terminus al omenirii. Alimentate de tomuri intregi de carti si alte lucrari, site-uri web si marturii legate de predictii antice, s-au nascut zeci de teorii ce dezvolta aceasta idee, cautand cauzele concrete ce ar putea determina sfarsitul lumii in anul 2012, de la inversarea polilor sau ciocnirea planetei Nibiru cu Pamantul si pana la eruptia unui supervulcan sau o puternica emisie de radiatii gama care ar putea distruge stratul de ozon producand o extinctie in masa. In acest context, Realitatea.net a realizat un top al celor mai circulate teorii cu privire la sfarsitul lumii.
Primul in top se afla insusi calendarul Maya, care are o durata completa de circa 26.000 de ani si se termina in 21 decembrie 2012. Reprezentantii civilizatiei Maya, renumiti pentru avansatele lor cunostiinte in materie de astronomie dar si pentru orasele pe care le-au ridicat in Mexico si in America Centrala, nu au lasat insa in urma niciun fel de profetii cu privire la modul in care se va termina acest ciclu. Din acest motiv, calendarul lor lasa loc multor intrepretari, de la cele care sustin ca anul 2012 va marca sfarsitul lumii si pana la cele care afirma ca el nu va reprezenta altceva decat inceputul unei noi ere.
O alta teorie extrem de cunoscuta este cea a Planetei X sau Nibiru. Potrivit adeptilor acestei teorii, in preajma datei de 21 decembrie 2012, acest pseudo-corp ar trebui sa-si faca intr-un fel sau altul aparitia in sistemul nostru solar. Unii sunt de parere ca se va ciocni cu Pamantul, iar altii cred ca doar trecerea sa va descentra echilibrul newtonian suficient de mult pentru a duce la sfarsitul civilizatiei umane. Ideea planetei Nibiru a fost avansata pentru prima data de catre filozoful grec Philolaus, care a trait in jurul anului 350 i.H. Chiar daca nu i-a dat acelasi nume atunci, Philolaus credea ca Pamantul ar trebui sa aiba o contra-planeta care pastreze echilibrul. In perioada contemporana, astronomul amator Zecharia Sitchin a afirmat ca a descoperit in textele sumeriene care descriu creatia, existenta a doua planete, care s-ar fi ciocnit in trecut, formand Luna, centura de asteroizi de langa Marte si Pamantul. Nibiru, sau ce a mai ramas din planeta, este pe o orbita eliptica foarte mare si trece periodic, odata la circa 3600 de ani, prin sistemul nostru solar, precizeaza Realitatea.net.
O alta teorie la moda cu privire la sfarsitul lumii este Alinierea Galactica. Mai precis, este vorba de parcurgerea sistemului solar a planului ecuatorial galactic, rezultand astfel alinierea Soarelui cu Pamantul si centrul Galaxiei. Intr-adevar, noteaza Realitatea.net, sistemul nostru solar trece regulat prin planul ecuatorial al galaxiei. Aceasta trecere, care dureaza circa 36 de ani, a inceput in 1978 si se va termina in 2017. Totusi, trecerea exacta s-a facut deja in data de 7 mai 1998.
O teorie extrem de populara este si aceea potrivit careia sfarsitul lumii ar putea fi cauzat de inversarea polilor. Axa de rotatie a Pamantului nu a fost intotdeauna cea de astazi si nici nu va ramane mereu aceeasi, ea putand sa produca la un moment dat o schimbare fizica a polilor planetei. Cel mai important sustinator al acestei teorii a fost Charles Hapgood. Acesta a afirmat ca acumularile de gheata la unul dintre poli ar pute destabiliza axa de rotatie a Pamantului, modificare ce putea dura si 5000 de ani. Indiferent de durata insa, fiecare modificare aduce schimbari climatice majore.
Nici Maximul Solar nu este o ipoteza de ignorat. Potrivit specialistilor din domeniu, urmatorul ciclu solar ar putea inregistra un maxim de activitate chiar in perioada 2011 – 2012, iar acest maxim solar ar putea fi cel mai puternic din ultimii 400 de ani.
O alta teorie privind sfarsitul lumii sustine ca acesta ar putea fi cauzat de ramasitele unei galaxii. Pana de curand, se credea ca galaxia Pitica Sagetator este cea mai apropiata galaxie de Calea Lactee, aflandu-se la o distanta de numai 70000 de ani lumina de aceasta. Studii recente au aratat ca mica galaxie a fost devorata treptat de catre Calea Lactee si s-ar afla acum la sfarsitul vietii. Adeptii sfarsitului lumii in 2012 cred ca sistemul nostru solar va fi vizitat de ramasite ale acestei galaxii.
O alta catastrofa care, potrivit unora, ar putea sa conduca la sfarsitul lumii, este eruptia unui supervulcan, eveniment „prezis” tot pentru fatala data de 21 decembrie 2012.
Un alt eveniment, de aceasta data galactic, care ar putea conduce la sfarsitul lumii, este o emisie puternica de radiatii gama, care ar distruge stratul de ozon, producand o exctinctie in masa. Oamenii de stiinta banuiesc ca o asemenea expunere la o explozie de radiatii gama s-a produs deja in urma cu 450 milioane de ani, la sfarsitul perioadei Ordovicianului. Un paleontolog de la Universitatea Kansas a aratat ca o supernova la doar 500 de ani lumina, ar putea duce la distrugerea a 50% din stratul de ozon al Pamantului, mai aminteste Realitatea.net.
Sursa: Ziua