Toti romanii ar putea trai din ecoturism

Ultima moda a turismului la nivel international este cel ecologic, foarte apreciat de toti cei care iubesc natura
ecoturism
Delta Dunarii si populatiile de ursi, lupi si rasi din padurile tarii noastre sunt numai cateva dintre obiectivele ce trebuie incluse in imaginea Romaniei peste hotare. Despre potentialul ecoturistic unic al Romaniei vorbeste Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania.

Adevarul: – Care sunt atributiile Asociatiei de Ecoturism din Romania?

Andrei Blumer: – Aso-ciatia de Ecoturism din Romania realizeaza un parteneriat intre sectorul de afaceri din turism si sectorul care are ca principala activitate conservarea naturii. In cadrul sectorului de afaceri sunt inclusi tour-operatorii mici, specializati in aducerea de turisti din Europa de Vest in Romania, proprietarii de pensiuni si ghizii. In momentul de fata, asociatia cuprinde in jur de 35 de membri, dintre care doua treimi fac parte din sectorul de afaceri, iar ceilalti reprezinta entitati ce se ocupa cu conservarea naturii.

Din acest punct de vedere, organizatia este unica nu numai in Romania, dar probabil si in Europa. Am reusit sa punem impreuna oamenii care fac afaceri in turism bazandu-se pe natura si pe cei care conserva natura, incercand sa le oferim avantaje ambelor categorii. Noi cream „o umbrela” sub care se regasesc cei care practica un turism responsabil.

– Cum e cunoscuta Romania turistica in lume?

– Am participat, in ultima vreme, la targuri inter-nationale in Londra, Viena, Berlin, Zurich si in alte orase europene, si am promovat acolo intreaga asociatie. Am invitat in 2006 peste 20 de jurnalisti straini in Romania, deruland cu ei programe de ecoturism, ulterior articolele lor de presa fiind publicate in tari precum Marea Britanie, Germania, Austria, Suedia.

Toate aceste actiuni sunt menite a construi o imagine pozitiva si atragatoare a Romaniei, care sa o diferentieze de destinatiile cu potential asemanator. Avem ca punct de plecare in activitatea de marketing un studiu de piata realizat in 2002 si finantat de guvernul olandez. Am studiat atunci piata turistica olandeza. Intrebarea-cheie a fost: „Cum ati dori voi, tour-operatorii olandezi, sa fie promovata Romania pe plan international, astfel incat sa puteti vinde mai mult aceasta destinatie?”.

Olandezii au marturisit ca atunci cand privesc dinspre Europa de Vest spre Romania, identifica in primul rand natura si autenticitatea traditiilor ca elemente centrale ale brandului de tara. Pornind de aici, actiunile noastre au inceput sa se simta tot mai mult. Pot spune ca interesul pentru Romania a crescut. Avand ca barometru tour-operatorii membri AER, cifrele ne indica aproape o dublare in ultimii doi ani a numarului de turisti ce viziteaza Romania pentru a avea o experienta legata de natura sau de satul romanesc.

– Cum contribuiti la conservarea naturii?

– Pot spune ca pe partea de conservare schimbam in bine perceptia asupra importantei naturii. De exemplu, acum 5-7 ani nu se folosea, in promovarea Romaniei, sintagma „Romania are peste o treime din populatia de ursi, lupi si rasi a Europei”. Acum a ajuns destul de des folosita, ceea ce inseamna ca, cel putin la nivel de perceptie, s-a constientizat importanta acestor animale. Pe de alta parte, directionam sectorul de afaceri in turism catre actiuni concrete de sprijinire a conservarii naturii, in special prin intermediul sistemului de certificare.

– Ce presupune certificarea in ecoturism pe care ati dezvoltat-o?

– Asociatia actioneaza pe trei mari componente: cea de marketing, de certificare in ecoturism si de strategii si dezvoltare de produse. Noi am dezvoltat un sistem de certificare in ecoturism care se bazeaza pe opt criterii mari si care definesc si mai bine conceptul: produsul trebuie sa fie focalizat pe natura, sa aiba o buna interpretare a naturii si nu trebuie sa produca o presiune asupra mediului natural.

Pe langa acestea, mai intervin contributia activa pentru conservarea naturii, sprijinirea comunitatii prin folosirea serviciilor de pe plan local, responsabilitatea fata de comunitatea locala, satisfacerea turistilor si, in cele din urma, marketingul corect. Acest ultim criteriu este foarte important. Promovarea zonei si a naturii de acolo, din punctul nostru de vedere, nu trebuie sa fie fondata pe un mit, gen Dracula. Nu inseamna ca nu tinem cont de aceste mituri, dar noi preferam sa prezentam Romania drept „tara cu cei mai multi lupi din Europa”, de exemplu, si nu ca „tara lui Dracula”.

Citeste articolul Toti romanii ar putea trai din ecoturism integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *