Gaura din stratul de ozon se reface, dar incet

  0
  365

  Masuratori de ultima ora arata ca gaura de ozon de deasupra Antarcticii s-a redus de la 29,5 milioane dekilometri patrati la numai 23 milioane de kilometri patrati, dovedind ca masurile impuse sunt eficiente.ozon

  Specialistii de la Organizatia Mondiala de Meteorologie vin cu o veste buna despre gaura de ozon de deasupra Antarcticii. In august 2007, gaura din stratul de ozon era sensibil mai mica decat era in aceeasi perioada a anului 2006. Singurul semn de intrebare ar fi legat de temperaturile foarte mari din aceasta vara, care ar fi putut dilata atmosfera, astfel incat gaura doar sa para mai mica. Cercetatorii stau in aceste zile cu ochii pe cerul Antarcticii si analizeaza fenomenul, in septembrie fiind perioada cand, de regula, gaura atinge cele mai mari dimensiuni in fiecare an.

  Geir Braathen, expert in meteorologie de la Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM), a declarat saptamana trecuta ca gaura de ozon formata in stratosfera (adica la altitudini cuprinse intre 15 si 25 de kilometri fata de sol) are in prezent 23 milioane de kilometri patrati. Pierderile maxime de ozon se inregistreaza, in general, in perioada 20-25 septembrie. In 2006, gaura de ozon atinsese un nivel record, de 29,5 milioane de kilometri patrati. Atunci, specialistii in stratosfera se alarmasera pentru ca spartura ramasese la aceasta dimensiune maxima timp de peste patru luni.

  Potrivit statisticilor OMM, gaura de ozon, favorizata in general de frigul din stratosfera din timpul iernii australe, apare, in general, la inceputul lunii august si incepe sa se micsoreze intre jumatatea lunii noiembrie si jumatatea lunii decembrie. „Anul acesta, temperatura in stratosfera a fost mai ridicata decat in 2006. Este, deci, posibil ca din acest motiv gaura sa fie mai mica”, a declarat profesorul Braathen.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.