Turbinele eoliene – mai eficiente cu ajutorul unei baze din beton

Desi betonul nu este un material ecologic, folosit ca si baza la construirea turbinelor eoliene, acesta aduce o serie de beneficii semnificative. Potrivit North American Windpower, instalarea unei baze din beton este rapida, si economica. Pe langa asta, folosirea unei baze din beton ajuta la inaltarea turbinei eoliene, implicit la cresterea productiei energetice si reduce cantitatea de beton folosita la fundatie cu peste doua treimi.

O baza prefabricata din beton aduce mai multa stabilitate unei turbine eoliene, deoarece presiunea exercitata de aceasta pe fundatie se distribuie pe o suprafata mai mare. Astfel se poate folosi o fundatie inelara simpla, rezultand o reducere de 60-70% a betonului folosit la construirea acesteia. Construirea unei fundatii inelare devine mai usoara deoarece problemele asociate turnarii masei de beton pot fi evitate.

Pe langa beneficiile aduse procedeului de constructie, baza din beton ridica inaltimea totala a turbinei eoliene, cu scopul de a capta vanturi mai puternice sau pentru a permite folosirea unor lamele cu diametrul mai mare. Turnurile din metal au atins deja limitele in ceea ce priveste portabilitatea si constructibilitatea. Adugarea unei baze prefabricate din beton poate inalta turnul cu inca 30 de m, ceea ce permite folosirea unei turbine cu diametru mai mare alaturi de turnurile din metal existente.

Bazele din beton pentru turnuri pot fi fabricate local, spre deosebire de turnurile din otel care au nevoie de o fabricare specializata. Sectiunile prefabricate din beton, folosite la acest tip de baze, au o portabilitate mai mare – se produc in sectiuni care se asambleaza dupa ce ajung la satier. Betonul este un produs mai solid, mult mai putin susceptibil deteriorarii si ruginirii, si nu necesita o vopsire regulata precum metalul.

Sursa: www.ecogeek.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *