UE acorda mai mult timp pentru testele de rezistenta la centralele nucleare

  0
  352
  UE acordă mai mult timp pentru testele de rezistenţă la centralele nucleare
  UE acorda mai mult timp pentru testele de rezistenta la centralele nucleare

  Uniunea Europeana va acorda mai mult timp statelor membre pentru a afectua testele de rezistenta la centralele lor nucleare, a anuntat joi comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, relateaza AFP si Reuters.

  Comisia Europeana fixase pina acum luna iunie 2012 ca termen limita pentru realizarea acestor teste lansate in urma catastrofei nucleare de la Fukushima (Japonia), din martie 2011.

  Grupul autoritatilor europene de reglementare in domeniul sigurantei nucleare (ENSREG), care se ocupa de teste, trebuie sa trimita in iunie un prim raport ministrilor europeni ai energiei. Raportul final ar urma sa fie finalizat in toamna. Comisarul Oettinger a spus ca este nevoie de mai mult timp pentru inspectii si ca este important ca evaluarile sa fie mai degraba cit mai detaliate decit rapide.

  In raportul sau interimar, facut public joi, ENSREG apreciaza ca toate tarile participante la “testele de stres” au derulat “actiuni semnificative in vederea imbunatatirii securitatii centralelor nucleare de pe teritoriul lor”. “Vom face vizite suplimentare la centrale si vom analiza anumite aspecte de securitate intr-un mod mai detaliat”, a spus Oettinger. “Cetatenii europeni au dreptul sa stie si sa inteleaga cit de sigure sunt centralele nucleare in apropierea carora locuiesc”, a adaugat el.

  UE numara 147 de reactoare nucleare din 14 tari, printre care si Rominia, iar alte 24 de noi reactoare sunt in proiect, dintre care sase sunt deja in constructie. Numai 38 de reactoare au fost inspectate pina in acest moment.

  Dupa finalizarea testelor, Comisia ar putea face propuneri legislative pentru imbunatatirea sigurantei nucleare.

  “Vom veni cu propuneri asupra a ceea ce trebuie armonizat dupa raportul privind testele de stres. Probabil ca acest lucru se va intimpla in decembrie sau in primele luni ale lui 2013″, a mai declarat oficialul european.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.