Asociatia VIS impreuna cu Agentia Judeteana de Protectie a Mediului Dolj si Facultatea de Geografie din Craiova au participat ieri la o actiune de plantare de puieti, in curtea gradinitei „Nicolae Romanescu” din Craiova. Institutia de invatamant prescolar situata in cartierul 1 Mai a primit cu bucurie initiativa, venita chiar inainte de inaugurarea noului sediu al gradinitei.
Activitatea a inceput la ora 11.00 si s-a incheiat in jurul orei 14.00, iar cei care s-au implicat activ in desfasurarea ei, cu lopeti si cazmale, au fost voluntarii, studenti ai Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii din Craiova. Cei 30 de studenti s-au luptat cu frigul dar si cu terenul deloc favorabil, pentru a finaliza actiunea de plantare. Ei au fost coordonati de angajati ai Agentiei de Protectie a Mediului, care le-au oferit nu numai expertiza lor dar si ajutor fizic, atunci cand tinerii s-au aflat in dificultate. Dintre studentii „ecologisti”, doar unul era cunoscut mai putin pe numele real si mai mult sub pseudonim. „Veterana”, caci este vorba despre Carstoiu Monica – studenta in anul III la Geografie, care a participat pana in prezent la cinci initiative de acest fel alaturi de asociatia VIS, in Craiova sau in afara orasului.
Activitate simultana in 25 de unitati scolare
VIS este acronimul inspirat al asociatiei la fel de inspirate „Viata prin Implicare Sociala”, care si-a inceput activitatea in Bucuresti in anul 2007 pentru ca in vara anului urmator proiectul sa depaseasca granitele capitalei, demarand activitatea si in Craiova. Gheorghe Cornelius este presedintele asociatiei din Craiova si unul dintre initiatorii actiunii de plantare de ieri, un om care vorbeste cu pasiune despre proiectele sale eco si care nu intelege deloc oamenii care nu vin in sprijinul mediului si pana la urma al propriei lor vieti. „In prezent VIS desfasoara proiectul „Copacul de hartie”, care are ca obiectiv colectarea deseurilor in mod selectiv si valorificarea lor. 70% din fondurile obtinute sunt utilizate pentru a cumpara puieti care se planteaza in locatii diferite, in functie de acordul autoritatilor locale”, a declarat Gheorghe Cornelius, mandru de reusita initiativei de la gradinita „Nicolae Romanescu”. Cei 80 de puieti plantati au fost adusi de reprezentantii Agentiei Judeteane de Protectie a Mediului si oferiti de Directia Silvica din Craiova. Popa Octavian, consilier al Agentiei ne-a spus ca institutia pe care o reprezinta desfasoara actiuni de plantare in scoli si gradinite in fiecare an, primavara si toamna. Ieri, aceeasi activitate se desfasura simultan in alte 24 de unitati scolare, astfel ca 1000 de pomi vor fi plantati in oras pana la sfarsitul saptamanii.
Premiata de trei ori cu „steagul verde”
Cadrele didactice si copiii de la gradinita-gazda au primit bucurosi initiativa, mai ales ca preocuparea pentru mediu exista aici, institutia fiind inscrisa in programul mondial Eco-Scoala. In cadrul acestui program se desfasoara activitati instructiv-educative ce dezvolta teme ca: viata sanatoasa, natura, managementul deseurilor sau schimbarile climatice, actiuni complexe in care sunt implicati elevii, cadrele didactice si parintii. Coordonatorul programului, educatoarea Adriana Casangiu a povestit cum gradinita „Nicolae Romanescu” a fost premiata de trei ori in proiectul Eco-Scoala cu „steagul verde” pentru indeplinirea obiectivelor si a multumit Agentiei Judeteane de Protectie a Mediului pentru sprijinul acordat. La final, misiunea a fost indeplinita, cu ajutorul resurselor materiale, dar mai ales datorita resurselor umane care s-au implicat dezinteresat in actiunea care este defapt una in sprijinul comunitatii si pentru sporirea calitatii vietii.