Vaccinul -apa de ploaie-, reloaded. Lupta cu pesta porcina (II)

Autoritatile din Romania sunt pe cale sa ia o decizie halucinanta: reintroducerea „vaccinului apa de ploaie” in lupta cu pesta porcina. Masura cu pricina urmeaza sa fie luata in secret, sub forma unei anexe la o hotarare de guvern data pe 14 mai anul acesta, care va modifica practic strategia nationala de lupta cu boala. Acest lucru retransforma Romania in tara-cobai pentru un produs a carui ineficienta a fost confirmata pana acum de mai multe institutii ale Uniunii Europene. Cei care sustin reintroducerea vaccinului marker sunt proprietarii fermelor Smithfield. Ei sunt dispusi sa plateasca integral stocul de vaccin necesar de acum incolo, precum si costurile colaterale. Initiativa lor a fost sustinuta tacit de conducerea ANSVSA, care pana acum spunea ca fermele Smithfield au functionat ilegal si sunt vinovate de reaparitia focarelor de pesta in Romania. Miza acestui demers o reprezinta despagubirile de peste 11 milioane de euro pe care fermele le-ar putea primi. Surse din cadrul Autoritatii ne-au informat cu privire la o intelegere ascunsa dintre cei de la Smithfield si cei de la ANSVSA. Pentru ca primii sa isi primeasca despagubirile vor trebui sa
suporte cheltuielile cu vaccinarea marker. De pe urma ei vor castiga in continuare cateva personaje din ANSVSA, care au firme ce lucreaza pe acest domeniu. Intreaga inginerie se va putea dovedi un atac la adresa economiei romanesti, tara noastra pierzand dreptul de comercializare a carnii de porc in UE si chiar pe piata interna

Vaccinul „apa de ploaie”, folosit in lupta cu pesta porcina si scos recent de pe piata ca urmare a avertizarilor UE, ar putea fi reintrodus in programul national de lupta cu aceasta epidemie. Oficialii de la ANSVSA pregatesc in secret aceasta masura, ca urmare a unei intelegeri tacite cu proprietarii fermelor Smithfield. Decizia, considerata de specialistii veterinari drept una inconstienta, ar putea fi luata la sfarsitul acestei luni. In paralel cu aceasta veste, surse din cadrul parchetului ne-au informat ca DNA pune la cale albirea lui Stefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatatea Animalelor. Acest lucru se intampla dupa ce Parchetul General a lucrat aproape doi ani la dosarul sau.

Avertizarile Uniunii Europene cu privire la vaccinurile folosite de Romania in lupta cu pesta porcina, prezentate in exclusivitate de „Gardianul”, i-au lasat reci pe cei de la ANSVSA. In aprilie, presa a prezentat o corespondenta incendiara purtata intre Agentia de Medicina Europeana, Comisia de Sanatate din UE si firma care produce vaccinurile de tip marker. Din ea rezulta clar ca produsele cu pricina sunt apa de ploaie. Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a iesit imediat dupa acest incident si a promis ca va scoate produsul respectiv din programul national de lupta cu pesta. Mai mult, acesta a promis chiar si sanctionarea celor vinovati pentru aceasta indolenta. La doua luni de la incident, ANSVSA-ul pregateste insa o masura ce ar putea arunca in aer economia nationala. La sugestia celor de la fermele Smithfield, autoritatea intentioneaza sa aprobe continuarea politicii de vaccinare cu marker. Culmea, aceeasi institutie dadea de inteles in momentul izbucnirii epidemiei de pesta ca vinovati sunt cei de la fermele Smithfield, care nici macar nu ar fi fost autorizate.

„Ilegalistii” fac acum politica de vaccinare
Justificarea acestei decizii este si ea halucinanta. Motivarea ANSVSA ce urmeaza sa ajunga pe masa guvernului spune: „In acest moment, compania Smithfield Ferme SA se angajeaza sa suporte costurile legate de achizitionarea vaccinului marker si ale kiturilor pentru testarea ELISA, precum si costurile legate de manopera”. Cu alte cuvinte, Romania isi va asuma in continuare statutul de tara cobai pentru un produs care s-a dovedit a fi apa de ploaie, pentru simplu motiv ca o firma privata plateste aceasta campanie. Cum s-a ajuns la asa ceva, doar cei de la ANSVSA pot sti. In urma cu doar cateva luni, institutia respectiva arunca scandalul pestei in ograda celor de la Smithfield, despre care spunea ca nu ar fi avut autorizatii de functionare. Acum, aceiasi „ilegalisti” au ajuns sa faca strategia nationala de lupta cu pesta porcina. In aceste conditii, apare tot mai credibila ipoteza unei intelegeri ascunse intre cei de la ANSVSA si proprietarul fermelor Smithfield. Intr-un document aflat in posesia „Gardianul” si care este de fapt o corespondenta intre cei de la Smithfield si directorul Niculae Lazar de la ANSVSA se face vorbire de mai multe intalniri intre cele doua parti. „In continuarea intalnirii noastre din 9 iunie 2008, dorim sa va aducem la cunostinta principalele argumente care sa sustina recomandarea noastra in ceea ce priveste vaccinarea impotriva pestei porcine clasice”, isi incep cei de la Smithfield corespondenta. Discutia la care se face referire ramane inca un secret.

Hotarare de Guvern, praf in ochii UE
La mijlocul lunii mai, dupa scandalul vaccinului „apa de ploaie”, Guvernul a emis o hotarare care interzicea practic folosirea sa. Hotararea nu a fost dublata insa de normele metodologice care sa stabileasca in ce fel va fi modificata strategia nationala de lupta cu boala. Aici a fost chichita. Uniunea Europeana astepta de la noi acele modificari, care nu s-au facut nici pana astazi. In schimb se pregateste reintroducerea vaccinului si comunicarea acestui lucru specialistilor de la UE. In aceste conditii, hotararea de guvern care anuleaza folosirea vaccinului se dovedeste a fi fost data doar de ochii lumii. Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, ne-a explicat faptul ca nu doar Smithfield vrea reintroducerea vaccinului marker, ci si patronatul carnii. „Smithfield ne-a zis initial ca nu sunt adeptii continuarii vaccinului, iar acum s-au intors. Daca va fi sa revenim, o vom face doar punctual, la nivel de judet. Nu se pune problema revaccinarii pe scara larga cu marker”, ne-a declarat presedintele Roatis. Acesta ne-a declarat si faptul ca detine dovezi potrivit carora si ceilalti crescatori de porci vor sa foloseasca vaccinul.

Dosarul lui Stefan Nicolae, ingropat la DNA
Directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Stefan Nicolae, supranumit „parintele aviarei”, este la un pas de a fi albit de procurorii anticoruptie. Surse din interior ne-au informat ca se pregateste scoaterea acestuia de sub urmarire penala intr-un dosar la care Parchetul General a lucrat aproape doi ani de zile. Dosarul cu pricina continea si o expertiza-bomba, in care se spunea negru pe alb ca seful IDSA s-a aflat in conflict de interese atunci cand a redirectionat mai multe „licitatii” catre sereleul fiului sau, Bogdan Nicolae. Dosarul respectiv a fost luat de la Parchetul General si trimis la DNA, pe motiv de competenta. Desi rechizitoriul era terminat si gata de trimis la instanta, procurorii anticoruptie au mai lucrat la dosar luni bune. Acum se pare ca se pregatesc sa-l scoata basma curata pe omul care a pus la cale toate tranzactiile din perioada gripei aviare si a pestei porcine.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *