Cosuri selective de gunoi, la mare si pe cursurile raurilor

Cosuri de gunoi pentru colectare selectiva vor fi instalate pe Litoral si pe cursurile apelor, in campania nationala „Sa pastram apele curate!” initiata de Apele Romane. In urma unui raport prin care se constata degradarea calitatii apelor raurilor, actiunea care a demarat ieri la Mangalia si in statiunile sudice va duce la amplasarea a 300 recipiente pe malurile apelor, in Valcea, Bistrita, Gorj, Ialomita, Calarasi, Braila, Bacau, Prahova, Dambovita, Timisoara, Iasi, Cluj etc.

Montarea recipientelor este suportata de producatorul de ciment Holcim Romania si va fi supravegheata de ONG-urile ecologiste. In cele patru zile ale manifestarii de pe Litoral, directorul general de la Apele Romane, Marius Postelnicescu, spera ca populatia sa constientizeze importanta unui mediu curat, stiut fiind ca influenta directa a omului este cel mai grav factor poluator. „Agentii economici, industriali si agricoli, si-au mentinut influenta constanta asupra nivelului de poluare a apelor, ceea ce inseamna ca se impun investitii majore in statiile de epurare. In acelasi timp, anul secetos 2007 a influentat nivelul apelor de foarte buna calitate: cresterea temperaturii apelor a condus la scaderea oxigenului dizolvat din apa, la mortalitate piscicola, iar foarte important, apa si-a redus capacitatea de a se autoregenera”, a declarat Postelnicescu.

In ultima luna, Apele Romane a dat sanctiuni de 140.000 euro pentru incalcarea normelor de salubritate a apelor si a desfiintat 122 puncte de depozitare necontrolata a gunoaielor, care adunasera 3.091 mc deseuri de tip menajer, 830 kg PET-uri, 45 mc deseuri provenite din demolari si 7.045 mc de rumegus si material lemnos.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *