Vedetele eco, la testul benzinei si al reciclarii

Mircea Toma refuza pungile din plastic, Florin Chilian are doar becuri economice in locuinta, iar Mihaela Radulescu conduce o masina ecologica.
Mircea Toma spera sa adune multi ca el in lupta pentru o Romanie mai curata

Sunt gesturi simple si naturale, considera ei. Si, in mod sigur, exemple graitoare, avand in vedere ca sunt promovate de persoane cu notorietate. Sunt si excelente instrumente de PR, spun vocile malitioase. Intr-o tara in care gesturi marunte, precum colectarea selectiva a resturilor menajere, sunt peste mana autoritatilor, o alegere eco este un pariu aproape curajos. Cotidianul a facut un inventar al vedetelor verzi din peisajul public romanesc.

Trei lucruri curente de la fiecare pentru testarea sinceritatii verzi. „Arunc gunoiul separat pe resturi menajere, hartie si plastic. Al doilea ar fi mersul pe jos: merg foarte mult pe jos, chiar cand am pornit de-acasa cu masina, fiindca sa zicem e distanta uriasa.
Publicitate

Si ma cert cu cei pe care ii observ aruncand PET-uri, mucuri de tigara, hartii pe jos”, enumera Gianina Corondan banalitatile ei de zi cu zi. Vedeta tv s-a numarat de altfel printre cei care au participat recent, de Ziua Mediului, la un eveniment Petrom de plantare de flori intr-un parc bucurestean.

„Lista curata” a „catavencului” Mircea Toma e si ea la indemana oricui: „Nu mai cumpar flori decat in ghiveci. Incerc sa nu merg gol cu masina: iau autostopisti. Refuz pungile de plastic gratuite la cumparaturi”. Jurnalistul mai pregateste o constitutie a zonelor protejate, „un fel de decalog de reglementare a comportamentului in zone naturale mai fragile”.

Dragos Bucurenci, coordonator al proiectului maimultverde.ro, a coagulat in jurul lui o mana de personalitati pentru cauze ecologice, insa e privit in continuare cu scepticism: „Unii sustin povestea mea, altii cred ca e doar un moft, in general cei mai in varsta. Mie nu-mi ramane decat sa ma adresez celor mai tineri si mai deschisi la minte”. Nici artistul Florin Chilian nu are o viata mai usoara in lupta cu cianurile.

„Sunt privit ca o ciudatenie a naturii. Am fost la Parlament la o conferinta legata de campania -Romania fara cianuri-. Un deputat s-a uitat extrem de incurcat la mine, iar eu i-am propus sa se mute cu copiii si cu sotia in avalul unui lac cu cianuri.” „Au inceput sa umble cu intimidari, cu gesturi de nervozitate. -Ce vin astia care habar n-au aici in palatul nostru sa ne tulbure-„, confirma spusele lui Chilian si Gianina Corondan.

„Du-te, ba, de-aici, vezi-ti de treaba” e replica cea mai taioasa pe care a auzit-o Marius Vintila atunci cand a rugat pe cineva sa ridice un ambalaj aruncat pe jos. Crainicul de la Radio Guerrilla, care se jura ca foloseste doar pungi ecologice din porumb, 100% biodegradabile, are, de altfel, o emisiune pe TVR, „Green Report”, prin care ajuta la plantarea de copaci in Bucuresti pentru a limita emisiile de carbon.

Fiecare dintre cei care lupta cu imaginea lor pentru natura poate sa numere pe degetele de la maini cati cunoaste ca ei in Romania. Daca unii prefera sa se bucure de numarul mic de oameni ca ei, altii considera ca in randul lor exista si multi impostori verzi.

„In ultima campanie electorala, preocuparea pentru spatiul verde a fost impartasita in unanimitate si explicit de toti candidatii la Primaria Bucurestiului. Impostorii o sa-i vedem acum, dupa alegeri”, da asigurari Mircea Toma. Chilian da si nume: „Impostorul verde numarul unu este prim-ministrul Romaniei: Uita-te la Tariceanu care merge cu masina si cu sapte masini de SPP dupa el”. Dragos Bucurenci este, in schimb, mai impaciuitor si nu cauta atata nod in papura: „As acuza de impostura o vedeta care se implica in proiecte de mediu, dar are actiuni la un proiect imobiliar care distruge un parc. Nu o vedeta sau un ministru care merge cu elicopterul, daca prezenta lor in mai multe locuri in aceeasi zi aduce vizibilitate mai multor proiecte care au nevoie de asta”.

Verdele altora

De la Al Gore si al sau „An Inconvenient Truth” si pana la nume grele din showbizul american precum Di Caprio, Cameron Diaz sau Julia Roberts care si-au achizitionat in bloc masini cu combustie hibrida, trendul eco are multi adepti. „De afara imi place ce fac Di Caprio, Al Gore si Brad Pitt”, declara Bucurenci, in timp ce Chilian ii apreciaza pe Bono si pe Angelina Jolie. Gianina Corondan prefera, in schimb, sa se uite in propria ograda: „Nu am depasit prea mult spatiul tarii noastre in sensul asta, avem atata de lucru in casa noastra incat ma ingrozesc uneori”.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *