Valea Imparatului din Tirol, un coltisor rupt de lume

    tirolInfrumusetata de plante si flori unice, care coloreaza peisaje uluitoare, aceasta perla a landului austriac Tirol are acum probleme de comunicare cu restul lumii din cauza unui drum

    Zona numita Valea Imparatului (Kaisertal, in germana), aflata in apropierea masivelor muntoase Wilder si Zahmer Kaiser, nu este accesibila, deocamdata, decat prin intermediul unei cararui pietroase, „incununata” cu 282 de trepte.

    Un tunel, care va facilita accesul celor 35 de localnici ai vaii, urmeaza sa fie dat in folosinta in primavara anului viitor.

    Valea Imparatului este o cunoscuta zona turistica din Alpii Orientali, strajuita de doi masivi faimosi pentru frumusete si pentru localitatile pitoresti care atrag impatimiti ai muntelui din toata lumea.

    Regiunea Kaisertal a fost descrisa de geografi ca fiind „in mod natural decupata de lume”. Desi vizitata de multi turisti si beneficiind de comoditatea conditiilor de viata moderne, acolo se mai organizeaza partide de vanatoare traditionale si se mai practica o agricultura si silvicultura considerate anacronice.

    Nu exista sate propriu-zise, ci doar ferme ce alterneaza cu pensiunile si hanurile la care trag pasionatii de peisaje mai salbatice. In timpul verii, mii de turisti care vor sa gaseasca un colt de rai autentic, linistit si fara asfalt sosesc in fiecare luna. In apropiere se afla masivul Kaisergebirge (Masivul Imparatului), cu al sau varf Ellmauer Halt.

    940 de specii de plante si flori

    Flora si fauna masivului ii confera acestuia un farmec inegalabil. Exista peste 940 de specii de plante si flori, 38 de specii de ferigi si circa 400 de muschi. Ciupercile si lichenii abunda, de asemenea, prin cele 236 de specii prezente. Padurile mixte de fag, brazi si pini se regasesc, in zonele insorite, alaturi de arini si de rododendroni pitici.

    Spre varfuri, copacii lasa locul pasunilor, care alterneaza cu zone umede, impodobite cu plantele lor specifice. Gratie procesului de glaciatiune, in Masivul Imparatului se regasesc specii rare de fluturi, de viermi de pamant si de licheni.

    Fauna este la fel de diversificata. Hermina poate fi intalnita in zonele cele mai inalte, ca si vipera berus (cu variante coloristice surprinzatoare), ori anumite varietati de iepuri.

    Ornitofilii se bucura de prezenta unor pasari rare, precum vulturul regal sau randunica stancilor.

    Citeste articolul integral Valea Imparatului din Tirol, un coltisor rupt de lume in Adevarul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *