Valea Sesii, bomba ecologica din Muntii Apuseni

    Conflictele dintre doua societati care au drept de exploatare miniera la Rosia Poieni ar putea duce la poluarea grava a mediului in zona iazului de decantare de la Vala Sesii. Pentru ca nu mai au bani sa ecologizeze iazul, reprezentantii companiei ce detine drepturile de exploatare a carierei de cupru vor sa anuleze contractul cu statul roman.
    iaz de decantare in valea sesii
    Societatea Energo Mineral a renuntat la contractul de asociere cu compania miniera de stat Cupru Min Abrud pentru exploatarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni.

    „Costul zilnic al celor aproximativ 70 de tone de var care sunt necesare pentru neutralizarea apelor acide din iazul de la Valea Sesii este de 100.000 de lei. Nu mai putem face acest efort financiar in conditiile in care nu producem nimic”, a spus administratorul firmei Energo Mineral, Lacramioara Popeia, in contextul in care activitatea de exploatare in cariera de la Rosia Poieni a fost oprita in urma cu aproximativ noua luni, odata cu prabusirea pretului la cupru pe piata internationala.

    „Statul nu vrea un nou contract”

    De la incetarea exploatarii, Energo Mineral a desfasurat doar activitati de neutralizare a apelor acide ce se scurg de pe halde, intretinerea cailor de acces catre iazurile de decantare si asigurarea pazei intregului obiectiv de la Rosia Poieni.

    Riscul este enorm in cazul in care nu se poate face ecologizarea apelor din iaz, pentru ca Valea Sesii este o fabrica naturala de acid sulfuric. Pericolul este potentat de fiecare data cand ploile sunt abundente in zona.

    Popeia sustine ca s-a incercat renegocierea contractului dintre cele doua parti, dar a existat un raspuns evaziv din partea Ministerului Industriilor.

    „Statul roman a aratat o rezistenta absurda in renegocierea contractului, preferand sa riste un dezastru ecologic si social in Muntii Apuseni. Din cauza tehnologiilor foarte invechite, nu am putut realiza decat 33% din programul de productie impus.

    Din cauza poluarii istorice acum trebuie sa platim patru milioane de lei penalitati pentru ca unii indicatori sunt depasiti. Nu putem suporta numai noi aceste sanctiuni pentru ca poluarea este mult mai veche”, a completat Popeia.

    De cealalta parte, conducerea Cupru Min Abrud sustine ca nu are de unde sa cheltuiasca suma de 100.000 de lei in fiecare zi pentru ecologizarea iazului de la Valea Sesii.

    „Nu avem bani pentru a cumpara varul necesar. Din punctul nostru de vedere au fost respectate toate conditiile contractului de asociere, astfel incat nu exista motive pentru denuntarea documentului de catre Energo Mineral”, a declarat Nicolae Pavel, directorul Cupru Min Abrud.

    Costul zilnic pentru ecologizarea iazului este de 100.000 de lei.
    Lacramioara Popeia
    administrator Energo Mineral

    Sursa: Adevarul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *