Vanatorii de terenuri ocupa Parcul Favorit

Niste baieti destepti au gasit metoda de a obtine un parc in Capitala, la schimb cu un teren agricol din judetul Ilfov

Spatiile verzi din zone scumpe, dar si cu indicatori urbanistici generosi, care permit constructii inalte si pe suprafete extinse sunt tintele mafiei imobiliare din Capitala. In numai cateva luni de la fabricarea actelor de proprietate, samsarii pot da drumul la constructie.

Parcul Favorit din cartierul Drumul Taberei este de mai multi ani in vizorul mafiei imobiliare. Ce n-a reusit, timp de sase ani, presupusul proprietar de la care s-au cumparat drepturile litigioase au reusit samsarii intr-o singura luna de zile.

Terenul este scump, iar zona permite constructii cu un regim ridicat de inaltime. Sunt peste 5.000 de metri patrati la numai un sfert de ora de kilometrul zero, iar cartierul este unul linistit, fapt pentru care orice constructie din zona poate fi vanduta fara bataie de cap la preturi de milioane de euro.

Cristian Poteras, primarul sectorului 6, este acuzat de cetateni ca nu a luptat pentru parc

Fabricarea actelor

Odata gasit terenul, mafia imobiliara are nevoie si de baza legala pentru demararea procedurilor de obtinere a acestuia. Nu conteaza regimul lui juridic, pentru ca actele de proprietate sunt fabricate in cel mai mic amanunt. In cazul Parcului Favorit, „gazda” pentru inventarea documentelor sunt trei presupusi mostenitori ai unui teren din localitatea ilfoveana Lupuleasca, Gheorghe Jianu, Nafornita Elena si Elisabeta Ionescu.

Acestia au revendicat 10.000 de metri patrati in comuna din Ilfov, in 12.11.2001, in baza Legii 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Timp de aproape cinci ani, oamenii sunt purtati prin hatisul birocratic.

In documentele din instantele judecatoresti, Nafornita si Jianu mai apar cu notificari, in 2005, tot pe Legea nr. 10/2001. De aceasta data, notificarea era facuta pentru un teren de 10.000 de metri patrati pe strada Valea Oltului 24, cerere depusa la Primaria Sectorului 6.

Ei motiveaza ca sunt mostenitorii unui teren cumparat de parintii lor in februarie 1933, la aceasta adresa. La 29 iunie 2006, cei trei au vandut drepturile succesorale lui Grosu Argentina, apropiata lui Silviu Prigoana. In aceeasi zi, acestia au incheiat si un contract cu Sorin Astratini care, in calitate de mandatar, urma sa se ocupe de caz si de rezolvarea problemelor.

Din acest moment, dintre mostenitori dispare Ionescu Elisabeta. Apare si surpriza: cazul a fost preluat de Primaria Sectorului 6, in baza Legii fondului funciar, cu toate ca notificarea initiala a fost facuta pe Legea 10/2001.

Punerea in posesie

La 20 iulie 2006, la nici o luna de la vanzarea drepturilor succesorale, Subcomisia pentru Legea Fondului Funciar a Primariei Sectorului 6 inainteaza prefecturii propunerea pentru punerea in posesie. Pentru ca toate lucrurile sa fie clare, Primaria Sectorului 6 a pus la dispozitia revendicatorilor o adresa prin care ii informeaza ca suprafata ceruta de ei este teren arabil.

Sapte zile mai tarziu, Comisia Municipiului Bucuresti pentru aplicarea fondului funciar a validat propunerea Primariei Sectorului 6, iar pe 4 august 2006 s-a facut procesul-verbal de punere in posesie a lui Nafornita Elena si Jianu Gheorghe.

Dupa ce actele au fost gata, presupusii proprietari ai terenului au vandut 5.044 metri patrati (Parcul Favorit – n.r.), prin mandatarul Sorin Astratini, catre Capatana Marian Jean. Dupa ce a autentificat certificatul de cumparare pe 28.11.2006, acesta a intabulat terenul si l-a inscris in cartea funciara doua zile mai tarziu.

Revolta cetatenilor

Intrat cu arme si bagaje pe terenul de la Favorit, Capatana a inceput sa testeze terenul. Insa Aso-ciatia de Proprietari a Blocului OD 2, care se invecineaza cu parcul, a deschis actiune judecatoreasca pentru a opri spatiul verde in domeniul public.

Anul trecut, pe 21 noiembrie, asociatia de proprietari a castigat la Judecatoria Sectorului 6 anularea tuturor actelor de proprietate fabricate de cei care au cumparat drepturile succesoriale de la Nafornita si Jianu. Marian Jean Capatana a formulat recurs, impreuna cu… Primaria Sectorului 6 si Pre-fec-tura Capitalei. Practic, cele doua autoritati locale se in-dreapta impotriva celor care au reusit sa apere domeniul public al statului. Recursul s-a jude-cat, urmand ca instanta sa se pro-nunte maine.

Edili ascunsi in spatele consilierilor

In urma unui protest al aso-ciatiei de proprietari din blocul care se invecineaza cu parcul, conducerea Primariei Secto-rului 6 invoca interese electorale ale PSD. La randul sau, primarul Poteras sustine, intr-un comunicat de presa, ca retrocedarea este perfect legala.

„Precizam ca reconstituirea dreptului de proprietate a fost efectuata in baza Legii 247/2005(…)”, se arata in comunicatul de presa. Primarul Poteras se ascunde insa dupa consilierii personali si evita o discutie deschisa pe tema acestei revendicari.

Fostul primar al sectorului 6 Dan Darabont spune ca Parcul Favorit a mai fost vanat. „In mandatul meu au fost mai multe tentative de obtinere a acestui teren. Au fost reprezentantii unui cult bisericesc, mai intai, dar si un grup de presupusi revolutionari”, explica Darabont. Prefectura Capitalei nu a formulat deocamdata un punct de vedere pe marginea acestei retrocedari.

„Am vandut litigiile”

Nafornita Elena, unul dintre mostenitorii celor 10.000 de metri patrati, recunoaste ca a vandut litigiul. „Am vandut litigiile. Noi am avut la Ferma Boja. Stiu ca aici unde ni s-a dat a fost mosia Ministerului de Razboi, dar pe terenurile noastre s-a construit”, explica Nafornita Elena. Femeia recunoaste ca a primit ceva bani si este multumita, pentru ca altfel nu ar fi mai vazut nimic.

Zone libere pe lista vanatorilor de terenuri

Cazul „Favorit” se deruleaza pe fondul a altor cateva exemple. Cel mai mediatizat a fost cel al Parcului Bordei. Din 33.000 de metri patrati care urmau a fi transformati in betoane au mai ramas in discutie 5.000, pentru care se cauta o modalitate de expropriere.

De asemenea, livada cu nuci de la marginea cartierului Titan a devenit, din 1990 si pana acum, zona de vile. Aceeasi soarta o va avea si Parcul Cainilor din acelasi cartier, care a fost retrocedat si el la inceputul anilor 2000 si chiar parcelat, cu toate ca avea alei, banci si chiar lampi de iluminat. Pe lista tunurilor imobiliare mai sunt si bucati destul de mari din parcurile Titan si Pantelimon.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *