Europa introduce noi standarde urbane

Prin strategia Comisiei Europene, notiunea de ecourbanism va schimba fundamental orasele noastre

Conceptul de urbanism ecologic impune marirea eficientei energetice a cladirilor, noi reguli de utilizare a apei, noi materiale de constructie, dar si aer curat, trafic fluent si zgomot redus. Pentru a respecta aceste norme, toate orasele europene trebuie sa-si intocmeasca programe speciale de ecourbanizare.

Strategia Comisiei Europeane pentru urbanism ecologic arata ca, pana in 2013, orasele de pe vechiul continent vor trebui sa asigure un mediu propice de dezvoltare pentru oameni. Prin acest document, oficialii europeni incurajeaza initiativele autoritatilor locale prin care sunt realizate proiecte de dezvoltare durabila a cladirilor, cu costuri cat mai mici pentru mediu.

Potrivit strategiei, autoritatile locale si cele centrale sunt incurajate sa incheie parteneriate prin care sa promoveze actiunile de mediu. Edilii trebuie sa asigure, prin masuri proprii, o calitate buna a aerului, trafic fluent si niveluri scazute ale zgomotului.

Orientarea cladirilor se va face, cu prioritate, spre sud

Program pentru cladiri verzi

Una dintre cele mai importante probleme ale oraselor e imbunatatirea performantelor energetice ale cladirilor. De cand a fost adoptata, strategia a fost primita cu entuziasm de catre autoritatile locale, iar acum tot mai multe orase europene incep sa lucreze la izolatii performante pentru cladirile publice, prin care se reduc in mod semnificativ consumurile sistemelor de incalzire si aer conditionat.

Primul program european integrat de urbanism ecologic a inceput in 2004, cand zece tari europene au incheiat un parteneriat prin care isi propuneau sa-si schimbe modul de folosire a resurselor. Edilii europeni au inceput de atunci sa dea autorizatii numai pentru cladiri ecologice, care nu numai sa fie eficiente energetic, dar sa se integreze cat mai bine in planurile urbanistice.

„Programul pentru urbanism ecologic nu numai ca aduce contributii la lupta impotriva incalzirii globale, dar aduce schimbari majore in realizarea afacerilor, deoarece reduce consumul de energie”, a declarat Paolo Bertoli, reprezentantul Comisiei Europene. In decembrie 2007, programul de urbanism ecologic a fost largit, cand alte orase mari precum Frankfurt s-au alaturat proiectului.

Reguli verzi pentru urbanism

Arhitectii-sefi ai oraselor afiliate au criterii specia-le pentru acordarea auto-ri-zatiilor de constructie. Cla-dirile trebuie sa fie orientate corect spre soare, permitand utilizarea energiei solare, atat prin celule fotovoltaice, cat si prin folosirea pentru fatadele insorite a materialelor ce retin caldura, cuplata cu termoizolatii de calitate. Specialistii dau mare importanta amplasarii ferestrelor.

Astfel, cele dinspre sud absorb caldura soarelui, iar cele dinspre nord o lasa sa se piarda. Plasarea de copaci foiosi in dreptul fatadelor insorite este utila si recomandata. Pomii au menirea sa blocheze razele soarelui vara, astfel incat nevoia de racire a spatiului interior sa fie redusa. Brazii sau molizii pot fi plantati pe laturile de nord ale cladirilor, pentru a apara imobilele de vanturile reci dinspre sud.

Ildenfonso Cerdr a prevazut aparitia gradinilor pe acoperisuri

Piscine ecologice, in Lisabona

Una dintre primele cladiri din programul european de ecourbanism, al carei sistem energetic a fost eficientizat, e Camara Municipal din Lisabona. Cladirea, care in holul principal are o piscina ecologica, ocupa peste 2.000 de metri patrati si e dotata cu 120 de panouri solare, care ajuta la reducerea consumului de energie. Portughezii vor sa construiasca cinci astfel de cladiri, la care sa aiba acces populatia.

In Germania, autoritatile locale nu numai ca proiecteaza si construiesc cladiri eficiente energetic, dar le mo-dernizeaza si pe cele vechi de sute de ani, care fac parte din patrimoniul national. In Nurnberg s-a modernizat o cladire de birouri, veche din secolul al XIX-lea, pentru angajatii primariei.

Cladirea a fost dotata cu un boiler propriu care incalzeste apa si cu un sistem de incalzire prin pardoseala. La Venetia, autoritatile locale au modernizat o cladire in care functiona o scoala publica, pe care au izolat-o si careia i-au refacut acoperisul. Dupa renovare, cladirea a consumat cu 50% mai putina energie.

La Bruxelles, autoritatile locale au refacut o cladire din 1885, in care functioneaza birourile pentru programele de energie regenerabila ale Uniunii Europene.

Programul nu cuprinde numai eficientizarea cladirilor publice, ci si a celor private. In Grecia, Piraeus Bank a renovat una dintre cladirile de birouri din centrul Atenei.

Imobilul a fost dotat inclusiv cu aparate care masoara poluarea din parcarile de la subsol. In Slovenia, o firma care produce sisteme eficiente energetic a construit la Marbor o cladire ecologica, dotata cu aparate de recuperare a caldurii.

Europenii, pionierii ecourbanismului

Ecourbanismul a fost inventat de europeni in ultimele decenii ale secolului XIX. Pionierii arhitecturii sustenabile au fost, de fapt, un biolog scotian, Patrick Geddes, un reporter londonez, Ebenezer Howard, si un inginer spaniol, Ildenfonso Cerdr.

Cel din urma a vorbit pentru prima data de urbe si urbanism. In 1860, Cerdr a inventat termenul de urbanizare. Pana la sfarsitul vietii, inginerul spaniol a scris o „teorie generala a urbanizarii”, in care vorbeste despre construirea durabila a imobilelor. Una dintre cele mai importante lucrari ale lui Cerdr e planul de extindere a Barcelonei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *