Producatorii de curent intra in competitia centralelor eoliene * Energia regenerabila este sustinuta de stat
Electrica va initia, in cel mult doua saptamani, licitatii pentru selectarea unor firme care sa realizeze, in beneficiul sau, studii de prefezebilitate privind constructia de centrale eoliene in mai multe zone din tara.
De remarcat, desi energia regenerabila se obtine cu costuri mai mari decat cea din surse conventionale, reglementarile comunitare permit sustinerea acestora prin diverse formule, Romania utilizand „certificatele verzi”. In perioada 2008-2012, certificatele verzi vor putea fi tranzactionate la preturi cuprinse intre 26 si 50 euro/certificat. In plus, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, recent, ca statul va acorda, in perioada 2008-2010, aproximativ 500 milioane de euro firmelor care investesc in centrale de producere a energiei din surse alternative, suma alocata pentru acest an, prin sistemul certificatelor verzi, fiind de 130 milioane de euro.
„Intr-o saptamana sau doua vom organiza licitatia. Electrica intentioneaza sa construiaca mai multe parcuri eoliene, de cate 50 MW, in cinci zone de distributie, dar decizia va fi luata dupa finalizarea studiilor de impact”, a spus directorul de strategie si dezvoltare al distribuitorului de electricitate, Bogdan Badea, transmite Mediafax. Zonele avute in vedere sunt deservite de E.ON Moldova, Electrica Transilvania Sud, Transilvania Nord, Muntenia Nord si Enel Dobrogea. „Este posibil sa construim mai multe parcuri eoliene de 50 MW, dar depinde de mai multi factori, cum ar fi rezultatele studiilor, distanta pana la reteaua de transport a energiei sau existenta statiilor de transformare”, a adaugat Badea. El a precizat ca investitia pentru o statie de transformare ar putea depasi cinci milioane de euro.
Electrica estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2009 va detine primul MW instalat intr-o unitate de productie a energiei. Totodata, Electrica a realizat studii de fezabilitate pentru constructia unor microhidrocentrale de 25 MW.
Obiectivul Electrica este sa devina unul dintre cei mai importanti producatori de electricitate din surse regenerabile din Romania, pana in 2012, an pana in care compania intentioneaza sa detina centrale eoliene de 100 MW, respectiv de 50 MW in microhidrocentrale.
Un sfert energie verde
In plus, Electrica si compania austriaca Warmebetriebe au semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, acordul de infiintare a unei firme mixte care va construi unitati de productie a energiei electrice pe baza de biomasa. Puterea instalata a centralelor vizate de Electrica si Warmebetriebe este de 200 MW. In cadrul Electrica Bio-heat, cele doua societati vor avea participatii egale, de 50%. Reamintim, Electrica a anuntat, in luna martie, ca va investi, impreuna cu Warmebetriebe, 400 de milioane de euro pentru constructia mai multor centrale pe baza de biomasa cu putere instalata de 200 MW.
De remarcat, pana in prezent, Transelectrica a primit cereri pentru racordarea a circa 1.000 MW din surse eoliene. Electrica, cel mai mare furnizor si distribuitor de energie din tara, se pregateste, pentru ca in anul 2020 circa 24% din consumul final de energie al Romaniei va trebui sa provina din surse regenerabile de energie (SRE), fata de 17,8% in 2005, potrivit tintei stabilite prin
Directiva europeana privind SRE.
Obiectivul general la nivel european, pana in 2010, este ca SRE sa fie 12% din consumul brut de energie, fata de 8,5% 2006, iar energia electrica din SRE sa reprezinte 22,1% din consumul de energie electrica.
Potrivit Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), obligatiile ce revin Romaniei privind implementarea SRE sunt ca in 2010, circa 33% din consumul final de energie electrica sa fie realizat prin utilizarea SRE.
De asemenea, ponderea energiei electrice produse din SRE in consumul intern brut de energie electrica a fost de 2,22% in 2006, pentru 2020 procentul urmand sa fie de 38%. Potrivit ARCE, in anul 2007 numai energia electrica produsa din SRE in Romania a reprezentat 27% din total productie, din care 94,9% a fost contributia centralelor hidro mari, 5% – contributia microcentralelor hidro (pana in 10 MW), iar 0,1% – contributia centralelor eoliene.
Sursa: Ziua