Webinar Reloop: Cum trebuie creionat și implementat sistemul garanție-returnare?

Platforma Reloop a organizat astăzi webinarul „Sistemul garanție-returnare: deja știm de ce, e timpul să aflăm cum”. Evenimentul a reunit experți de top din Europa, pentru a răspunde întrebărilor ridicate în multe dintre țările europene care urmează să implementeze sistemul garanție-returnare (SGR) pentru recipientele de băuturi. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Mircea Fechet, a fost invitat să ia cuvântul în deschiderea acestui eveniment.  

În urmă cu un an de zile, când am venit la Minister, sistemul garanție-returnare era cel mult un vis. Am început procesul de la zero și iată că am reușit să avem un proiect concret și complex, apreciat deja de mai multe organizații internaționale și specialiști din domeniu. Proiectul este în dezbatere publică din 19 noiembrie, iar luni, 14 decembrie, vom organiza o nouă dezbatere pe subiect. Țin foarte mult ca sistemul să fie non-profit și să asigure cetățenilor o cât mai mare accesibilitate pentru a returna ambalajele – de aceea consider necesar ca și în micile magazine să existe puncte de colectare. Îi asigur încă o dată pe cei care dețin mici magazine că afacerile lor nu vor fi afectate și că vor primi de la sistem un tarif de gestionare pentru a-și acoperi costurile – a declarat ministrul român al Mediului.

Potrivit afirmațiilor acestuia, înainte de a elabora proiectul de HG, au avut loc numeroase întâlniri și dezbateri cu producători, retaileri, ONG-uri și cetățeni, precum și discuții cu specialiști din alte țări unde sistemul funcționează deja. Scopul discuțiilor fost de a vedea cu ce probleme s-au confruntat alte state, ce greșeli trebuie evitate și cum pot fi obținute cele mai bune rezultate. Mircea Fechet a precizat că 96% dintre români sunt în favoarea introducerii acestui mecanism în țara noastră, conform unui sondaj IRSOP, iar 81% consideră potrivită stabilirea valorii garanției la 50 de bani per ambalaj.

România este departe de a fi fruntașă la colectare separată, reciclare și managementul deșeurilor, de aceea consider foarte important dialogul și colaborarea. Este în interesul tuturor părților implicate să avem un sistem bun și să îl facem să funcționeze cât mai curând, pentru ca țara noastră să își schimbe eticheta din țara depozitării la groapă în cea a reciclării.

Proiectul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România a fost apreciat de către mulți dintre participanții la webinar, a declarat pentru Ecomagazin directorul Reloop Europe, Anna Larsson. Reprezentantul industriei de băuturi din Cehia a afirmat chiar că și-ar fi dorit să existe asemenea determinare și în țara sa, deoarece astfel ar fi avut parte de implementarea promptă a sistemului garanție-returnare.   

Campanii de informare și conștientizare, necesare înaintea implementării SGR

Operatori de sistem, producători și experți în comunicare au împărtășit din cunoștințele lor aprofundate în cadrul a trei sesiuni dedicate implementării sistemului, operațiunilor și logisticii, precum și a campaniilor de informare și conștientizare.

Reprezentantul unei entități înființate de către producători din Letonia, Miks Sturitis a explicat cum industria a pregătit implementarea sistemului, chiar înainte de finalizarea procedurilor administrative derulate de către guvern. Viziunea sa privind sistemul garanție-returnare leton implică peste 1.500 de puncte de colectare, astfel încât populației să-i fie cât mai ușor să returneze ambalajele. Într-un asemenea scenariu, rata de colectare estimată ar fi de 89% cel mai târziu în al treilea an de implementare a SGR.     

Saulius Galadauskas, președinte al Asociației Berarilor din Lituania, a subliniat importanța derulării unor campanii de informare și conștientizare a populației, înainte de implementarea efectivă a sistemului. 

Punctul central al webinarului a fost sesiunea referitoare la operațiuni și logistică. Reprezentanți ai operatorilor de sistem Ginatras Varnas (USAD, din Lituania), Tommi Vihavainen (PALPA, Finlanda) și Rauno Raal (Earth Care Consulting, Estonia) au prezentat informații detaliate despre fluxurile de materiale reciclabile, fluxurile financiare și de date în cadrul SGR din aceste state. În momentul de față, 18 state europene au implementat sau au legiferat deja sistemul garanție-returnare. Organizațiile europene ale producătorilor de băuturi (UNESDA and EFBW) au adus în discuție necesitatea introducerii SGR în toate statele membre UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *