Actorul Marcel Iures, la Bistrita pentru Ziua Arborelui: E obligatoriu sa punem inapoi padurile

Actorul Marcel Iures, la Bistrita pentru Ziua Arborelui: E obligatoriu sa punem inapoi padurile
Actorul Marcel Iures, la Bistrita pentru Ziua Arborelui: E obligatoriu sa punem inapoi padurile

Daca voluntariatul a fost un cuvant oarecare, Tasuleasa Social l-a transformat intr-unul cu sens. Daca Ziua Arborelui nu a existat, a fost inventata dupa reteta cu care ne-a obisnuit Alin Uhlmann Useriu: entuziasm, buna organizare, prietenie si magnetismul care l-a adus la Bistrita pe insusi Marcel Iures.

Daca cineva are nevoie de o doza de optimism trebuie sa caute locul potrivit din care sa se alimenteze. Asociatia Tasuleasa Social este locul perfect. Au simtit din nou lucrul acesta toti cei care sambata dimineata s-au adunat in curtea Vamii Bistrita de unde s-a plecat pe trasee, de data aceasta nu cu daruri de Craciun, ci cu puieti.

„Eu imi doresc sa fie o zi foarte frumoasa pentru ca e momentul sa vedem daca putem face si altceva decat sa Alin Arboredistribuim cadouri. Voluntarii de la Camionul de Craciun sunt aici, puietii sunt aici pentru Ziua Arborelui. E o zi a arborelui pe care am declarat-o noi, cei de la Tasuleasa Social. Cred ca mai sunt multe zile alea rborelui si ar trebui sa fie in fiecare localitate. Speram sa plantam 8,9 hectare, cam atat am estimat, dar, daca s-ar face asta la nivel national, ar fi minunat. Asa cum se stie, se vorbea despre soldatul voluntar, dar acum voluntariatul a devenit un substantiv. Trebuie sa ne intre foarte bine in cap ca putem face lucruri comunitar nu numai pentru noi, ci si pentru cei care vor veni dupa noi. Nu cred ca vom sta la umbra acestor copaci, dar acesta este voluntariatul: sa faci lucruri unde stii ca nu vei sta niciodata la umbra”, a spus Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social.

Minunat este ca, desi in iarna au primit daruri putin peste 20.000 de copii din mai multe judete, sambata, de Ziua Arborelui, vor fi plantati cu 10.000 mai multi puieti. „Acest lucru ne bucura foarte mult. Multi au spus sa facem o actiune si mai mare, nici nu asteapta puietii de la noi. Supriza mare a venit de acolo de unde nu am fost niciodata cu Camionul de Craciun. Ei au spus ca vor sa participe la actiunea aceasta. Este molipsitor ce facem noi si lucrul acesta ne bucura foarte mult. Daca masuram dintr-un punct in altul, sunt cam 300 de kilometri unde sunt copii gata sa planteze, gata sa faca lucrul acesta. Nu e peste puterile lor fiindca fiecare copil planteaza unul pana la 5 puieti. Noi ne organizam asa si atunci cand impartim daruri, si cand plantam sau curatam de gunoaie un rau. Voluntariatul e la fel: sa tragem toti la aceeasi funie si sa mergem putin mai departe si urcam cate o treapta”, a adaugat el.

Profesorul universitar Mircea Miclea de la Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj, fost ministru al Educatiei si membru in Miclea Iuresbordul Tasuleasa, nu a putut lipsi nici el de la actiunea de sambata.

„Ma bucur ca sunt atat de multi copii care multiplica ceva ce noi am inceput. E o activitate formidabila, prima de acest fel din Romania. Ar trebui sa ia exemplu de la aceasta activitate orice judet care vrea sa-si cultive copii pentru voluntariat si sa faca educatie ecologica. Se face prin activitati efective, nu prin cursuri in sala de dclasa. Cred ca actiunea va face sens si ca incepe sa le pese copiilor de comunitatea din care fac parte, iar lucrul acesta este esential. Daca fiecare dintre noi incepe sa se gandeasca nu numai la agenda lui personala, ci si a societatii din care face parte, tara aceasta o va duce, cu siguranta, mai bine”, a spus Mircea Miclea.

In aplauzele tuturor, la Vama Bistrita a ajuns si actorul Marcel Iures, voluntar al organizatiei Tasuleasa Social de peste 10 ani.

„Nu e o alegere sa fiu aici. E obligatoriu sa punem inapoi padurile, cu copiii, cu adultii, cu ministerul si fara minister. Se pare ca merge mai bine fara minister. Sunt voluntar Tasuleasa Social de zece ani. Ce se intampla azi e un lucru foarte bun, minunat. Care e scopul? Sa demonstram ca lucrul acesta se poate, e absolut necesar. Prin marime si entuziasm s-a atins o masa critica care, dupa parerea mea, ar trebui sa semnalizeze autoritatilor ca e o nevoie disperata de asa ceva. Voluntariatul e o stare de spirit. El se activeaza ca stare, ca entuziasm, ca datorie pe o portiune in deriva, cum e starea padurilor. Nu facem altceva decat sa compensam ceva ce cu bani, cu programe, nu se face”, a spus Marcel Iures.

Actorul a anuntat ca merge pe toate rutele din judet ca sa se intalneasca cu toti copiii care participa la actiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *