Alerta radioactiva: Si tu poti fi contaminat(a) cu uraniu!

Alerta radioactiva: Si tu poti fi contaminat(a) cu uraniu!
Alerta radioactiva: Si tu poti fi contaminat(a) cu uraniu!
Alerta radioactiva: Si tu poti fi contaminat(a) cu uraniu!

Iar, pentru asta, nu “trebuie” decat sa… fumezi!
Numarul substantelor chimice din “banalul” fum de tigara ajunge la 4.000, si dintre acestea peste 100 sunt nocive pentru sanatate.
Daca majoritatea fumatorilor au aflat deja ca fumul de tigara contine, spre exemplu, arsenic, putini stiu, in schimb, ca fumul include si poloniu-210, uraniu-235 si uraniu-238, izotopi cu rezonanta cat se poate de… nucleara. Din cauza prezentei acestor substante in fumul generat prin arderea lor, tigarile constituie una dintre principalele surse de substante radioactive! Motivul din care majoritatea populatiei nu stie acest lucru este cat se poate de simplu: producatorii de tigari au incercat (si reusit pentru multa vreme) sa il ascunda. La inceputul anilor ’60 producatorii de tutun au identificat aceasta problema, insa au studiat-o in secret, fara sa dea publicitatii sinistra descoperire.

Faptul acesta reiese din documentele facute publice cu ocazia unui proces incheiat in 1998, in care procurorii generali din 46 de state americane au obtinut o suma ridicata de la 4 companii producatoare de tutun: Philip Morris, R.J. Reynolds, Brown & Williamson si Lorillard.

Din analiza documentelor obtinute in urma procesului reiese ca radioactivitatea tutunului a fost descoperita in anul 1959 de catre companiile de tigari, care au calculat inclusiv cantitatea de particule alpha ionizante absorbita de un fumator pe termen lung.

Cercetarile realizate de specialistii de la UCLA identifica o problema mult mai grava: producatorii de tigari nu doar ca au identificat faptul ca produsul lor era contaminat radioactiv, dar ar fi putut sa remedieze aceasta problema, insa au ales sa nu o faca.

Substantele radioactive se gasesc in crusta Pamantului in mod natural, asadar ele se afla si in solurile unde sunt crescute diferite plante, printre care si tutunul. In cazul specific al tutunului, efectul este puternic amplificat de faptul ca cele mai folosite ingrasaminte pentru aceasta planta sunt amestecurile bogate in fosfati ce includ apatitul, mineral care atrage elementele radioactive. Agentia de Mediu a SUA explica: „atunci cand ingrasamantul de fosfat este raspandit pe plantatiile de tutun an dupa an, concentratia de plumb-210 si poloniu-210 din sol creste”. In momentul in care solul este rascolit sau arat, particulele radioactive se ridica in aer si se ataseaza de praf. Revenind spre sol, aceste particule se ataseaza de frunzele lipicioase ale plantei de tutun.

Elementele radioactive pot fi in cea mai mare parte inlaturate prin spalarea cu acid a plantelor. Documentele obtinute in instanta arata ca producatorii de tigari au refuzat sa procedeze astfel, de teama ca acidul ar reduce cantitatea de nicotina din plante si ar face ca produsul lor sa-si piarda potentialul de a crea dependenta, lucru de care depinde profitul companiei.
Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta de la UCLA arata ca radiatiile alpha cauzate de substantele radioactive din fumul de tigara sunt raspunzatoare pentru un procent semnificativ din decesele provocate de cancer ca urmare a fumatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *