Atmosfera planetei HR8799c contine vapori de apa. Poate sustine viata?

    Atmosfera planetei HR8799c contine vapori de apa. Poate sustine viata?
    Atmosfera planetei HR8799c contine vapori de apa. Poate sustine viata?

    Astronomii au detectat vapori de apa si monoxid de carbon in atmosfera unei planete aflate la 130 de ani-lumina de Terra, numita HR 8799c.

    Din nefericire pentru iubitorii SF-urilor prezenta vaporilor de apa in atmosfera nu inseamna ca planeta poate gazdui forme deviata, anunta oamenii de stiinta, mentionand ca aceasta planeta nu contine urme demetan, un gaz ce poate indica prezenta formelor de viata. Analiza a fost efectuata folosind cele mai precise masuratori atmosferice efectuate vreodata asupra uneiplanete aflate in afara sistemului nostru solar. Nivelul gazelor ofera indicii despre cum s-a format aceasta planeta, dintr-o aglomerare de cristale de gheata acum cateva zeci de milioane de ani.

    HR8799c este imensa, avand de sapte ori masa celei mai mari planete din sistemul solar, Jupiter. HR8799c orbiteaza o stea ce gazduieste cel putin alte treiplanete. Avand o vechime de doar 30 de milioane de ani, planeta este tanara, fierbinte si usor de zarit in spectrul infrarosu.

    Printr-o analiza detaliata a luminii planetei, echipa de cercetatori a identificat „amprentele chimice” ale moleculelor din atmosfera, ce absorb diferite lungimi de unda diferite din spectrul infrarosu. Specialistii au identificat cantitati semnificative de vapori de apa si de monoxid de carbon, insa nicio urma demetan, conform unui raport publicat in jurnalul Science. Prezenta metanului poate fi un semn de viata, deoarece pe Terra numeroase organisme vii il elibereaza in atmosfera. Mai mult, temperatura de la suprafata acestei planete depaseste valoarea de 1.000 de grade Celsius.

    Noile masuratori clarifica modul in care a aparut aceasta planeta, atmosfera sa prezentand o rata mare intre carbon si oxigen, ceea ce sugereaza ca s-a format printr-un proces in cadrul caruia cristalele de gheata se condenseaza din discul de material ce inconjoara steaua. „Aceste cristale de gheata s-au unit pentru a forma bucati de gheata mai mari, cu un diametru de cativa kilometri, care s-au ciocnit si au construit nucleul planetei”, a explicat cercetatorul Quinn Konopacky de la Universitatea din Toronto, potrivit descopera.ro.

    Astronomii spera ca in viitor sa studieze si atmosferele planetelor mici si solide, similare Pamantului, insa acestea tind sa fie mici si apropiate de stelele lor, astfel ca lumina provenita de la ele este prea slaba pentru a putea fi detectata de telescoape. Oamenii de stiinta considera ca este nevoie de cateva decenii pana cand vom obtine tehnologia necesara pentru a efectua aceste masuratori.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *