Romania-Gradina bio a Europei: Agricultura eco, nucleul strategiei de tara

agricultura bioEste vorba de un avion manevrat de la sol dotat cu o camera termica si spectrala care determina de cata apa dispune un teren si cata mai necesita. Cercetatori ai Institutului pentru Agricultura Sustenabila (Spania) au dezvoltat un proiect original prin intermediul caruia se poate determina nevoia de apa a cuturilor, permitand astfel economisirea intre 25 si 40% din apa de irigatii.

Camera termica masoara temperatura vegetatiei, iar cea spectrala continutul de clorofila al plantelor.

,,Survoland culturile capteaza imagini stocate intr-un microcomputer de la bord, informatii analizate la Institut si apoi transferate intr-un server de harti digitale similar Google earth, astfel incat clientul poate avea acces la situatia culturilor sale” a relatat  Pablo Zarco-Tejada, directorul proiectului.

Acest tip de avioane este deja utilizat in scopuri militare in Spania si Israel. Pot zbura singure conform unui plan de zbor programat iar dupa finalizarea misiunii pot ateriza pe zone libere dar si pe soluri acoperite de vegetatie.

Detine o autonomie de 50 minute pana la 2 ore de zbor putand monitoriza 1000 hetare si datorita GPS-ului incorporat i se poate monitoriza permanent pozitia.

Un alt avantaj este dat de faptul ca actualizarea planului de zbor se poate face in timp real- daca se doreste resurvolarea unei zone, schimbarea altitudinii etc iar in cazul in care se pierde legatura cu baza, avionul trece in modul de siguranta si revine automat la punctul de plecare.

Deja au fost facute teste pe culturi de grau, porumb, vie, pepeni, portocali si masline atat in Spania cat si in California. Conform declaratiilor institutului aceasta tehnica permite monitorizarea aplicarii corecte a irigatiilor cu obiectivul de-a diminua riscurile ce pot aparea de-a lungul fazelor de cultivare.

In ceea ce priveste pretul acestui serviciu, institutul a asigurat ca este unul permisiv pentru detinatorii de ferme mari.

Acest avion este un exemplu de globalizare, fruct al colaborarii companiei germane Unmanned Aerial Vehicle System and Services  si CSIC (Consejo superior de investigaciones cientficas). Pilotul automat a fost creat de compania spaniola Unmanned Aerial Vehicle Navigation, camera spectrala tot de o companie spaniola (AFP Embedded Systemsiar), iar cea termica de o companie britanica.

Sursa: www.elmundo.es

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here