Barza neagra, monitorizata prin GPD

Barza neagra, monitorizata prin GPD
Barza neagra, monitorizata prin GPD

Mai multe exemplare ale berzei negre, specie protejata din Aria Raul Tur, vor fi monitorizate prin GPS, iar o parte din pajisti reamenajate pentru crearea unui mediu prietenos speciilor aflate in pericol, printr-un proiect cu finantare nerambursabila derulat de catre custode, Societatea Carpatina Ardeleana (SCA) Satu Mare, transmite Agerpres (30 iunie).

Directorul SCA Satu Mare, Nagy Mark Janos, a declarat luni, la conferinta de lansare a proiectului „Conservarea valorilor naturale si peisagistice ale pajistilor din Ariile Protejate Raul Tur”, ca vor fi realizate mai multe studii, dupa care vor fi plantati 7.000 de puieti de arbori si vor fi reamenajate 20 ha de pajiste, din cele 5.300 existente, scopul fiind de a crea un mediu mai prietenos speciilor protejate.

„Din cercetarile derulate am aflat ca pana in secolul XIX zona Turului era acoperita de paduri de foioase. Acestea au fost defrisate odata cu cresterea populatiei. Oamenii au lasat cativa arbori pe fiecare pasune, valorosi pentru biodiversitate”, a spus Nagy Mark Janos.

Potrivit acestuia, in urma replantarilor si a unei corecte administrari a pasunilor, fara interventia cu tractorul, se va crea un mediu mai bun pentru sfarciocul rosiatic, sfarciocul cu frunte neagra, sfarciocul mare.

„Sunt specii importante, strict protejate la nivel european, care pentru cuibarit au nevoie de arbori si vegetatie, cum este cristelul de camp, periclitata la nivel mondial, din care sunt 40 de perechi in zona Tur. Vom monta transmitatoare satelitare GPS pe cinci berze negre, vom afla care sunt zonele folosite pentru hrana si viata. Ne vor arata drumul berzelor spre Africa si inapoi”, a mai spus directorul SCA Satu Mare.

Printre speciile protejate se mai afla fluturii Lycaena helle, Maculinea teleius, aici fiind si cea mai mare populatie de broasca de mlastina din Romania.

Proiectul este realizat in parteneriat cu Composesoratul Iojib si Asociatia Crescatorilor de Taurine din satul Turulung, valoarea nerambursabila fiind de 100.000 de euro, bani asigurati prin granturile Spatiului Economic European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *