Bistrita-Nasaud: Prima masina de gunoi a ajuns la depozitul ecologic de la Tarpiu, deseurile sunt aruncate la „gramada”

Bistrita-Nasaud: Prima ma?in? de gunoi a ajuns la depozitul ecologic de la T?rpiu, de?eurile sunt aruncate la "gr?mad?"
Bistrita-Nasaud: Prima masina de gunoi a ajuns la depozitul ecologic de la Tarpiu, deseurile sunt aruncate la "gramada"
Bistrita-Nasaud: Prima masina de gunoi a ajuns la depozitul ecologic de la Tarpiu, deseurile sunt aruncate la „gramada”

Groapa ecologica din Tarpiu, judetul Bistrita-Nasaud, a fost data in folosinta in aceasta dimineata, in prezenta autoritatilor judetene, dar si a unui numar mare de primari din judet.

Firma care se va ocupa incepand de astazi de administrarea gropii de gunoi a incheiat deja 14 contracte cu operatorii de colectare si transport a deseurilor, asta pana cand la nivel judetean va fi incheiat un contract cu un singur operator.

De altfel, imediat dupa ce a avut loc un moment oficial, in care reprezentantii firmei au anuntat ca in total vor fi angajate 40 de persoane, o prima masina a descarcat deseuri in groapa ecologica.

Dat fiind faptul ca pe raza judetului inca nu se face colectarea selectiva a deseurilor, pentru prima incarcatura, depozitata in groapa ecologica, nu s-a facut nicio separare a tipurilor de deseuri.

De altfel nici in urmatoarele trei luni nu se va putea face colectarea selectiva a deseurilor, pana cand nu va fi desemnat un unic operator, si pana cand nu va fi finalizata licitatia pentru achizitia de containere semiingropate, procedura care in momentul de fata este contestata la Comisia Nationala de Contestare a Licitatiilor.

Valoarea totala a proiectului este de 155 milioane de lei si prevedea, pe langa groapa de gunoi ecologica de la Tarpiu, realizarea a patru puncte de transfer in localitatile Beclean, Nasaud, Singeorz-Bai si Galatii Bistritei si inchiderea a peste 200 de gropi de gunoi neconforme.

Conform documentatiei tehnice, capacitatea de stocare a depozitului ecologic este de 1,2 milioane metri cubi, perioada de folosinta a acestuia fiind estimat la circa 20 de ani.

Depozitul ecologic este prevazut cu o statie de compostare, cu o capacitate de 13 milioane de tone pe an, zona de receptie, zona de stocare si o statie de sortare cu o capacitate de 12 tone pe an. In acelasi permiteru se mai gaseste o cladire administrativa, un atelier auto, o hala de depozitare si o statie de alimentare cu carburanti, precum si locuri de parcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *