Bucureștenii, chemați să protesteze miercuri împotriva poluării gropilor de gunoi din NV capitalei

protest iridex

Asociatia pentru Natura si Protectia Mediului si grupul informal „Vrem aer curat, nu hidrogen sulfurat” organizează mâine, 18 iulie 2018, între orele 7 și 9 dimineața, în fața Ministerului Mediului, protestul intitulat „Protestam impotriva poluarii cu H2S si alte gaze in N-V Bucurestiului”. Membrii grupului vor cere autorităților competente să ia măsuri împotriva poluării aerului de către operatorii gropilor de gunoi din nord-vestul capitalei, după ce una dintre gropi a primit recent aviz de funcționare pentru încă 10 ani.

Noi, locuitorii din N-V Bucurestiului și zonele limitrofe suntem gazați zilnic! Gaze toxice emise ca urmare a activităților de depozitare a deșeurilor și conexe acestora ne otrăvesc zilnic, în timp ce autoritățile nu fac nimic pentru a ne proteja! Protestăm miercuri dimineața, în data de 18.07.2018, ora 07:00 AM în fața Ministerului Mediului pentru dreptul de a respira aer, nu boală!

Aceasta este descrierea protestului care va avea loc mâine. Pe lângă descriere, pe pagina evenimentului există și alte postări ale unor oameni vizibil îngrijorați de situație. Este readus în prim-plan un mesaj din februarie 2018, însoțit de materialul video de mai jos:

 

Acum 15 minute am trecut pe centura pe langa Groapa de gunoi Iridex de langa Chiajna. Cu 100 metri pana la groapa am simtit in masina cel mai intepator si iritabil miros de gaz!! Cand am ajuns in dreptul gropii se vedea cu ochiul liber mizeria de gaz toxic pe care il elibereaza in atmosfera acesti criminali!! Am oprit masina si am filmat. Acest gaz este produs prin fermentarea gunoiului si este colectat pentru producerea curentului electric. Fumul avea directia spre Bucuresti Noi, Chitila, deci asteptati-va sa ajunga in curand in aceste zone!! In unele nopti, dupa cum bate vantul, mirosul de gaz toxic ajunge in Cartierul Militari, Crangasi, zona Cotroceni, Eroilor si partea de nord-vest a capitalei.

De ce protestează cetățenii din NV capitalei

Recent, am stat de vorbă cu una dintre persoanele afectate. Din sursele acesteia, deșeurile sunt depozitate în condiții necorespunzătoare și instalațiile de incinerare funcționează la capacitate maximă, fără filtre, mai ales noaptea, când inspectorii Gărzii de Mediu nu sunt pe teren. Mi-a povestit cum îi este afectată sănătatea din cauza aerului greu respirabil și cum vreo 3.400 din cei 18.000 de cetățeni ai grupului cartierului se plâng de aceleași efecte: usturimi de ochi, nas înfundat, lacrimi, mâncărimi de piele, amețeli și chiar leșin. În concentrații mari, emisiile de hidrogen sulfurat, căci ele sunt principalul vinovat, pot fi letale, potrivit DSP.

Sursa, potrivit cetățenilor? Depozitul Iridex și incineratorul său, achiziționat recent de compania Stericycle. Se pare că acestea și alte gropi din zonă ar polua tot teritoriul din Nord-Vestul capitalei (Dămăroaia, Mogoșoaia, Militari, Crângași, Bucureștii Noi, Giulești, Drumul Taberei, Băneasa și Pipera, adică 30% din suprafața Bucureștiului) și ar afecta în jur de 300.000 de cetățeni, potrivit estimărilor inițiatorilor protestului. Autoritățile nu par însă prea îngrijorate.

IRIDEX a obținut autorizație pentru încă 10 ani

IRIDEX desfășoară operațiuni de depozitare a deșeurilor, de epurare a apelor uzate, de tratare a levigatului (lichidul rezultat din depozitarea deșeurilor în gropi de gunoi), de captare a gazului de depozit (metanul ce se elimină în cazul depozitării deșeurilor în gropile de gunoi), de producție de energie electrică și termică. Recent, a vândut incineratorul de deșeuri periculoase companiei Stericycle.

În februarie 2018, IRIDEX a primit autorizație de mediu pentru încă 10 ani, până în 2028. Aceasta deși, de-a lungul timpului, autoritățile competente au primit peste 1.000 de plângeri din partea cetățenilor. La majoritatea controalelor, emisiile au fost însă sub limitele maxime. Autorizația de mediu a fost emisă în lipsa unui aviz din partea Ministerului Sănătății sau a DSP.

Cetățenii spun că, în timpul controalelor, compania respectă regulile. Dar și că, în afara orelor de program ale inspectorilor, s-ar încălca legislația atât privind depozitarea, cât și arderea deșeurilor.

În continuare, puteți urmări un mini-documentar despre cum gestionează Stericycle, compania care a preluat incineratorul IRIDEX, deșeurile periculoase:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *