Cati romani au canalizare?

Doar 1,6% din gospodariile romanesti au fost racordate anul trecut la sistemul de canalizare si doar 0,6 la cel de epurare a apelor uzatestatii de epurare

Doar jumatate din locuitorii echivalenti ai Romaniei sunt racordati la sisteme de canalizare. La sistemele de epurare a apelor uzate, gradul de racordare este si mai mic: putin peste 40%, potrivit unei statistici prezentate azi de Administratia Nationala „Apele Romane”.

Anul trecut, doar 1,6% dintre gospodariile romanesti au fost conectate la retelele de canalizare si doar 0,6%, la sisteme centralizate de epurare a apelor.

Daca in orasele mari si mijlocii, gradul de racordare la canalizare este de aproximativ 78%, iar la epurare, de 65%, in mediul rural, situatia este la pamant: 9% din locuitorii echivalenti sunt racordati la canalizare si doar 5%, la sistemele de epurare a apelor uzate.

In momentul acesta insa, niciun oras din Romania nu are statii de epurare conforme cu normele europene, iar aglomerarile urbane fara statie de epurare constituie cea mai mare problema de poluare a apelor de suprafata.

Judetele Arad, Braila, Neamt, Sibiu au grad mare de racordare la canalizare, pe cand judetele Giurgiu, Ilfov, Teleorman sau Caras-Severin au grade mult mai mici. In ceea ce priveste epurarea, judetele Arad, Buzau, Bistrita-Nasaud, Cjuj, Neamt, Sibiu sau Timis stau destul de bine, pe cand Braila, Caras-Severin, Galati, Mehedinti sau Tulcea au un grad de racordare foarte mic.

La capitolul retelelor de alimentare cu apa potabila, in judete precum Ilfov, Dambovita, Giurgiu sau Teleorman, peste 70% din locuitori nu au acces la un sistem centralizat de alimentare cu apa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *