Controversa Burj Al Arab-ului mioritic

Un hotel de 21 de etaje se va construi in statiunea Mamaia, pe spatiul verde dintre Parc si Perla

Dezvoltatorul proiectului este firma Five Holding, societate implicata in multe proiecte imobiliare, cu un renume destul de controversat. Noua constructie va avea trei subsoluri, parter, mezanin si 21 de etaje, iar investitia se va ridica, potrivit documentatiei depuse la Agentia pentru Protectia Mediului, la 35 de miliarde de lei.

Cladirea va lua nastere pe o suprafata de teren de 1.200 mp, pe spatiul verde. Mai mult decat atat, printre copacii care salasluiesc acum pe bucata de pamant troneaza o pancarta care spune foarte clar ca „se interzice ruperea sau taierea arborilor sau a florilor, distrugerea spatiilor verzi prin parcarea autovehiculelor sau prin practicarea jocurilor sportive, depozitarea gunoaielor sau a deseurilor de orice natura” si ca toate acestea vor fi pedepsite cu sume cuprinse intre 1.500.000 si 25.000.000 de lei.

„Sapte stele” constantene

Documentatia de mediu precizeaza ca „exteriorul volumului sugereaza velele unei ambarcatiuni, iar cel interior, la nivelul apartamentelor, compartimentarea cabinelor unui yacht”. Cu alte cuvinte, va fi o copie mioritica a celebrului hotel de sapte stele, din Dubai, Burj Al Arab. Fiind una dintre cele mai luxoase spatii de cazare din lume, constructia a fost conceputa in asa fel incat sa semene cu o „ambarcatiune tipic araba, cu vele intre cele doua laturi, numita dhow, simbolizand velele”. Proiectul „yacht-ului” constantean a fost intocmit de o firma din Portugalia, MD Europa, a arhitectului Luiz Deusdara.

Proiecte vecine: Westhouse – Five Holding

Documentele depuse la APM nu dezvaluie, insa, modul in care firma Five Holding a pus mana pe terenul de pe spatiul verde. Totusi, spatiul este unul foarte atragator pentru investitori pentru ca exact in vecinatate, tot pe 1.200 mp, Westhouse Group va ridica un imobil cu cinci etaje. Investitorul a atras atentia opiniei publice cand, in primavara lui 2006, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a investigat o suspiciune de spalare de bani. Mai exact, administratorii firmei Rom Estate SRL, norvegienii Kay Tonnes Thorkildsen, Jon Gausen si englezul Shegog Andrew, au intrat in atentia comisarilor financiari, dupa ce au cumparat zeci de hectare de teren de la diferite persoane din Constanta si Ovidiu. Problema nu era pretul mic al terenurilor, ci provenienta banilor cu care acestea s-au platit. Terenurile cumparate la Ovidiu au trecut in proprietatea firmei Rofrench Connection, care este administrata de nimeni altul decat Kay Tonnes Thorkildsen, care este si actionar in Rom Estate SRL. Cat despre asociati, 99% din actiuni sunt detinute de firma Westhouse Group SRL, administrata de Gausen, Andrew si Thorkildesn, restul de 1% revenind SC Rom Real Invest Ltd. Ca sa-si piarda urma, sub paravanul Rofrench Connection, investitorii au demarat proiectul imobiliar „ansamblul rezidential Oasis” in Ovidiu Nord. Folosindu-se de numele SC Westhouse Group SRL, Gausen, Thorkildsen si Andrew au obtinut avizul de mediu pentru un imobil de sase etaje, amplasat pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 34.

Brick = Mazare

SC Five Holding detine magazinul Brick, despre care toata lumea stie ca are legaturi cu primarul Radu Mazare. De aceea, nu au existat surprize atunci cand societatea a inceput sa dezvolte fel de fel de proiecte, mai ales de natura imobiliara. Firma mai are in plan un ansamblu rezidential de 270 de apartamente in zona strada Eliberarii – Halta Traian. De asemenea, pe 6 octombrie 2006, Five Holding a cumparat de la SC Bizart Group un teren de 7.366 metri patrati in zona Faleza Nord – Pescarie. Aici se vor ridica cele cinci blocuri cu 12 – 13 etaje, ce urmeaza sa alcatuiasca ansamblul rezidential Spectrum Residence. Contractul de vanzare – cumparare al terenului nu a fost nici primul si nici singurul acord pe care l-au incheiat reprezentantii celor doua firme, in contextul in care societatile au acelasi sediu social. Mai trebuie precizat faptul ca suprafata de pamant din zona Pescarie provine dintr-o retrocedare „cu cantec”, instrumentata de primarul Mazare, in favoarea Laurei-Mariana Lese.

Sursa: Ziua de Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *