Cum ar fi să locuiești într-o casă fără să ai cheltuieli?

La Cluj-Napoca se construiește primul complex rezidențial din România și printre primele din lume, de case prosumatoare, pasive și sănătoase. Ansamblul este situat în cartierul Borhanci, Cluj-Napoca. Practic, proiectul constă în construirea unui număr de opt locuințe unifamiliale ușor de întreținut, fără facturi de energie care trebuie plătite lunar. Proiectele sunt în curs de certificare de către Passive House Institute*

Complexul rezidențial, numit Sol Residence, se situează la 10 minute de mers cu mașina până în centrul orașului. Fiecare locuință va avea stații de încărcare  pentru cele două locuri de parcare asigurate. Este construit pe un teren în pantă, pentru ca fiecare locuință să beneficieze de o priveliște superbă către oraș. Cei care vor locui aici vor avea un drum privat, accesibil printr-o barieră auto, ceea ce face ca micuța comunitate să fie sigură. Ansamblul redă comunității strada privată ca loc de întâlnire și socializare, într-un joc de suprafețe mixte, arbori și mobilier urban. 

Toate cele opt case au un regim de înăltime parter plus etaj. Zona de locuit este un spațiu deschis imens, neobturat de elemente structurale, având o perspectivă lungă de doisprezece metri, care conectează vizual curtea din față si curtea din spate. Vor fi trei-cinci dormitoare posibile, trei băi și mult spațiu deschis, cu posibilități de reconfigurare.

Printre primele proiecte de acest gen din lume

Casele sunt construite într-un sistem sănătos, durabil, dezvoltat de BIOBUILDS. Pentru pereți au fost utilizate materiale pe bază de lemn, cum ar fi cherestea, paie, celuloză, fibră de lemn, iar ca materiale de finisare au fost utilizate numai materiale naturale premium, rafinate, precum parchetul din lemn natural sau placaje din piatră naturală. Pereții cu izolație din paie se produc la fabrica din Moreni, BIOBUILDS fiind singura companie din România ce produce astfel de pereți prefabricați la standardul de casă pasivă. O altă soluție constructivă folosește drept material izolant celuloza.

Toate casele construite aici vor fi case pasive. Acest termen vine din limba germană Passivhaus, fiind de fapt un standard pentru eficienta energetica. Adică, o “casa pasivă” consumă cu peste 90% mai puțină energie decât o casă convențională. În România, aproximativ una din 10 case care se doresc a fi pasive reușesc să fie certificate. BIOBUILDS dispune de tehnologia de prefabricare pentru case certificabile de către singurul institut care verifica si certifica faptul ca standardele impuse sunt respectate. Este vorba despre Passive House Institute din Darmstadt Germania.

Prețul caselor pasive

Prețul per metru pătrat construit este de aproximativ 1900 euro, fără TVA. În acest preț intră predarea casei la cheie, ultrafinisată cu materiale sănătoase, testate pentru calitatea aerului. Casele sunt locuințe prosumatoare, acoperișul fiecăreia fiind închis cu panouri solare. Este vorba despre una dintre primele străzi din lume unde sunt construite numai case pasive, prosumer, cu materiale naturale. Bineînțeles, în acest preț intră și costul terenului. La cerere se poate face un pachet de finisare personalizat. Suprafața caselor este de aproximativ 230-240 mp contruiți desfășurați. Casele se află în acest moment în curs de construcție.

Casa RIA

BIOBUILDS, firma care construiește acest complex, a construit și Casa RIA, lângă Târgoviște, care propulsează România pe primul loc într-un clasament al celor mai eficiente case pasive din lume, raportat la zona climatică din care face parte. Certificatul emis de Passive House Institute din Darmstadt Germania atestă un necesar energetic pentru încălzire/răcire de doar 2 kWh/mp pe an. Este o performanță extraordinară, având în vedere că sunt puține case în lume care coboară sub valoarea de 5 kWh/mp pe an, iar standardul impus pentru o casă pasivă este de 15 kWh/mp pe an.

Mai multe detalii puteți afla despre proiectele SOL RESIDENCE ȘI BIOBUILDS pe paginile de facebook Sol Residence și Biobuilds dar si pe siteul solresidence.com și biobuilds.com

INFO COMPANIE: 

BIOBUILDS este o companie tânară, cu capital 100% românesc. În prezent, își desfășoară activitatea în Moreni (producție și logistică) și în Cluj-Napoca (management, proiectare și media). Conceptul de fabricație și linia de producție complet automatizată a pereților sunt dezvoltate integral de către specialiștii companiei. De asemenea, în Cluj este în curs de realizare o nouă linie de producție, investiție de câteva milioane de euro unde compania va produce case pentru piața din Europa de Vest. 

*Passive House Institute (PHI) este un institut independent de cercetare, fondat in 1996, lider in cercetarea si dezvoltarea conceptelor si componentelor de constructie, a instrumentelor de planificare si asigurare a calitatii pentru cladirile eficiente energetic. In momentul de fata PHI este cel mai important organism de certificare al constructiilor pasive la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *