Cum pastram tara curata dupa „Let”s Do It, Romania!”

Cum păstrăm ţara curată după "Let’s Do It, Romania!"
Cum pastram tara curata dupa "Let

Dupa ce 200.000 de romani au iesit, la final de septembrie, la „Marea Curatenie”, o organizatie nonguvernamentala vine cu un proiect pentru a pastra Romania curata pe termen lung.

O organizatie nonguvernamentala – Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) – a dat startul unui proiect ambitios prin care isi propune sa-i invete pe romani sa pastreze curatenia. Asta, in contextul in care imaginea gunoiului din tara se poate reda in felul urmator: zilnic, populatia urbana asaza pe un teren de fotbal un strat de doi metri de gunoi.

In inaltime, avertizeaza Ilie Brie, presedintele CEDD. Iar afirmatiile lui se bazeaza pe estimari oficiale potrivit carora fiecare roman din mediul urban produce, zilnic, un kilogram de gunoi.
Initiativa CEDD vine dupa ce reprezentantii „Let s Do It, Romania!” – care au organizat, pe 25 septembrie, cu ratenia in arealele naturale din Romania – nu au primit semnale ferme de la autoritatile locale implicate in proiect. Totusi, spune Ana Maria Hancu, cea care s-a ocupat de comunicarea ideii ce a devenit ulterior cel mai mare proiect de implicare sociala de la noi, oficialii primariilor sustin ca au in teles importanta mentinerii cu rateniei.
Teoretic, pentru a face asta, autoritatile locale au la dispozitie si un mecanism legitim – Garda de Mediu, prin intermediul careia ii pot sanctiona pe cei care „murdaresc” Romania. Practic insa, inspectorii de mediu ii pot trage la raspundere pe aceia care incalca legea doar daca stiu cine sunt.

„Bombe viitoare”

„Problema gunoiului din Romania este una transversala, mai ales ca fiecare obiect pe care il folosim, la un moment dat se transforma in deseu. (…) Tot ceea ce n-am realizat in materie de gestiune a deseurilor nu reprezinta lucruri trecute, ci bombe viitoare”, avertizeaza Ilie Brie.

In teorie, odata ce un obiect se degradeaza si devine deseu, omul ar trebui sa-si continue interventia asupra lui si sa-l transforme in non-deseu. Iar asta, arata Brie, este posibil prin mai multe metode, cum ar fi: temperarea consumului excesiv, reciclare, refolosire, recuperare, donare (prin care s-ar prelungi durata de viata). Si, asa cum voluntarii care au participat la „Let”s Do It, Romania!” au invatat lectia curateniei, dupa cum sustine Anamaria Hancu, fiecare roman trebuie sa aiba rabdare si sa faca gesturi mici pentru mediu, care, cumulate, pot produce efecte mari.

„Intrebarea de care ne lovim frecvent este -Ce imi iese daca fac un gest precum colectarea selectiva?-. Raspunsul este: -Daca nu fac acel gest, maine costurile de ridicare a deseurilor vor fi mai mari-. Ori deschidem ochii si facem gestul, ori deschidem punga si platim, iar costurile cu gestiunea deseurilor vor creste in curand chiar si de opt ori”, adauga Brie.

Potrivit acestuia, fenomenul e atat de complex, incat e nevoie de mult mai mult decat o lege data de parlament. De asemenea, presedintele CEDD considera ca fiecare dintre noi are un rol de jucat in procesul de gestiune a deseurilor, de la autoritatile locale si operatorii de salubritate, pana la simplii cetateni. 

Platforma unde pot fi reclamate neregulile

Garda Voluntarilor de Mediu (proiectul CEDD), care are drept obiectiv monitorizarea comportamentului cetatenilor si agentilor economici fata de mediu, si-a inceput deja activitatea. Astfel, daca remarcati disfunctii si nereguli privind problema mediului puteti trimite fotografii pe platforma mentineromaniacurata. ro, unde devin automat sesizari catre autoritatile locale.

Acestea trebuie sa raspunda si sa comunice cum au remediat situatia, ceea ce, de fapt, le obliga sa nu mai fie indiferente la problemele de mediu din comunitate, crede Ilie Brie. In acest scop, in proiect sunt implicate Garda de Mediu si autoritatile locale. 

„Problema gunoiului din Romania este una transversala, mai ales ca fiecare obiect pe care il folosim, la un moment dat se transforma in deseu.”,
ILIE BRIE, presedinte, Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila

BILANT

„Let”s Do It, Romania!”, un inceput foarte bun

Concluzia organizatorilor campaniei de curatenie „Let”s Do It, Romania!” – care a scos, pe 25 septembrie, peste 200.000 de oameni din case la strans de gunoaie -, este aceea ca romanii au inteles, in sfarsit, ca „un gest mic poate face o diferenta mare”. Acest lucru demonstreaza ca Romania este pregatita sa se schimbe, dupa ani de inertie si indiferenta, crede una dintre voluntarele care a demisionat de la firma la care lucra pentru a se putea implica 100% in proiect.

„Au fost multe judete in care am avut emotii ca nu vor iesi oamenii la curatenie sau ca nu vor ajunge cu organizarea asa cum ar trebui. Din fericire, au iesit oameni la curatenie tocmai ca sa dea un exemplu si sa arate ca le pasa de Romania”, spune Anamaria Hancu, cea care s-a ocupat de comunicare in cadrul proiectului.

Astfel, cel mai mare numar de „voluntari” mobilizati s-a inregistrat in judetul Brasov (15.000), urmat de Cluj (13.000) si de regiunea Bucuresti-Ilfov (11.000).

Importanta e continuitatea

Odata arealele naturale eliberate de gunoaie, provocarea este sa se pastreze curatenia, iar efortul celor 200.000 de romani sa nu fi fost in zadar. Prin urmare, este importanta asigurarea unei infrastructuri accesibile, dar si aplicarea legii, inclusiv amendarea autoritatilor care raman indiferente la problemele de mediu, crede Anamaria Hancu.

„Si aceste lucruri nu trebuie facute doar de -Let”s Do It, Romania! -, trebuie o actiune integrata atat din partea companiilor, a autoritatilor locale si centrale, a mass-media, a ONG-urilor, cat si a cetatenilor. Doar asa putem produce acea schimbare mare. -Let”s Do It, Romania!- a fost un inceput foarte bun. Trebuie sa stim cum sa ducem mai departe acest spirit impreuna”, conchide Hancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *