„Delta dintre Crisuri” al doilea parc natural din judetul Bihor, dupa Parcul Natural Apuseni

"Delta dintre Crisuri" al doilea parc natural din judetul Bihor, dupa Parcul Natural Apuseni

Infiintarea parcului, care cuprinde, pe o suprafata de peste 5.000 de hectare, peste 600 de specii de plante si peste 600 specii de animale, a fost aprobata recent, prin hotarare de guvern. Cefa este o renumita zona piscicola fiind cunoscuta si ca „Delta dintre Crisuri”.

Parcul Natural Cefa este al doilea parc de acest fel din judetul Bihor, dupa Parcul Natural Apuseni. Zona este numita simbolic „Delta dintre Crisuri”, gratie diversitatii habitatelor. Aici exista peste 700 de hectare de luciu de apa, canale, mlastini, balti, padure, saraturi, terenuri cultivate, pasuni si fanete umede.

Padurea Radvani este o rezervatie ornitologica, in care traieste o colonie mixta (aproximativ 670 de cuiburi) de starci cenusii, starci de noapte si egrete mici, dar si lisite, berze, rate, gaste salbatice si cormorani. Nufarul galben este una dintre plantele ocrotite ale zonei.

Cooperare cu maghiarii

Proiectul parcului a demarat in 2003, impreuna cu directorul Parcului Natural Apuseni si cu conducerea Parcului Koros-Maras, din Ungaria, cu care se limiteaza la frontiera. Printr-un proiect transfrontalier PHARE CBC intitulat „Culoar romano-maghiar pentru conservarea biodiversitatii”, care leaga Parcul Natural Koros-Maras de Parcul Natural Apuseni si al carui centru era zona Cefa, s-a realizat infrastructura viitorului Parc Cefa concretizat prin panouri informative, doua turnuri de observare, centru de vizitare, pliante informative. Proiectul a fost finalizat in anul 2007, dar se astepta hotararea de Guvern. Parcul va avea un custode, un biolog, un chimist, patru rangeri, un consiliu de administratie alcatuit din factori de decizie locali si un consiliu stiintific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *