Deputatii PSD au initiat un proiect de lege care permite defrisarea oricarei suprafete de padure

Deputatii PSD au initiat un proiect de lege care permite defrisarea oricarei suprafete de padure
Deputatii PSD au initiat un proiect de lege care permite defrisarea oricarei suprafete de padure

Deputatii PSD au initiat un proiect de lege care permite defrisarea oricarei suprafete de padure. Conditiile sunt construirea de obiective turistice si reimpadurirea unei alte suprafete, egala cu cea defrisata.

Parlamentarii sunt decisi sa incurajeze investitiile in turismul montan, un prim pas in acest sens fiind ridicarea restrictiilor la defrisarile de paduri. Daca, in prezent, proprietarii de paduri au voie sa taie doar 5% dintr-un hectar, proiectul de lege propus de deputatii PSD permite taierea copacilor de pe suprafete nelimitate. „Proiectul este numai pentru dezvoltarea turismului in Romania, intrucat turismul sezonier de pe litoral nu poate sa concureze niciodata cu turismul din Grecia sau Bulgaria. Romania trebuie sa devina o tara turistica montana, asta este singura sansa pentru ca, slava Domnului, sunt munti cat cuprinde si sunt si frumosi, si au peisaje, si tot ce vrem. De ce nu se intampla si la noi cum se face in Franta, in Germania, in Austria si peste tot? Acolo au putut sa taie padurea unde au vrut ca sa faca pensiuni turistice, castele sau partii de schi, pentru ca legea le-a permis sa taie, indiferent ca erau privati sau public. Acum, in Romania, legislatia prevede ca din 10.000 mp de padure nu poti sa tai decat 500 mp”, ne-a declarat initiatorul legii, deputatul PSD Catalin Marian Radulescu.

Pedepse cu inchisoarea

Deputatul Radulescu ne spune ca acum sunt niste costuri fabuloase ca sa scoti o bucata de padure din circuitul silvic, ajungand pana la 300.000 de euro pentru un hectar. „In plus, sunt proceduri extrem de greoaie care dureaza ani de zile. Pentru investitori va fi acceptabil, pentru ca la reimpadurire platesti doar cateva zeci de mii de euro. Tara asta este aproape despadurita, asa ca au unde sa reimpadureasca cei care defriseaza padurile pentru constructii in turism. Sanctiunile pentru cei care nu vor reimpaduri vor fi prevazute in normele metodologice, care vor merge pana la pedepse cu inchisoarea, ca aici nu ne jucam. Poate sa fie si asa: tu ai taiat si, pana sa te apuci sa construiesti, ca sa primesti autorizatie de constructie, trebuie sa demonstrezi ca ai impadurit„, a mai afirmat Catalin Marian Radulescu.

Fara copaci langa liniile electrice

Un alt proiect de lege care urmeaza sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor prevede permisiunea de a taia copacii din fondul forestier care se afla in culoarul de siguranta a liniilor electrice aeriene, culoar cu latimea de 32 de metri, pe toata lungimea care traverseaza fondul forestier. „Analiza evenimentelor aparute in perioada de cod portocaliu 24-26 ianuarie 2014, in zona de activitate a SC CEZ Distributie SA, a relevat ca peste 75% din evenimente au fost provocate de caderea accidentala a arborilor pe retelele electrice aeriene de distributie, avand consecinte negative in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor”, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Peste tot este despadurit, nu numai in Harghita si Covasna, inclusiv in Arges, in Valcea, in Brasov, unde s-a taiat pentru industria lemnului.” – Catalin Marian Radulescu, deputat PSD

Trei ani este perioada in care o padure incepe sa se refaca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *