Despadurirea, principala problema de mediu a Romaniei

Despadurirea, principala problema de mediu a Romaniei
Despadurirea, principala problema de mediu a Romaniei

Despadurirea este principala problema de mediu cu care se confrunta tara noastra, inundatiile cu din ce in ce mai multe pagube si deplasarile de teren fiind consecinte directe ale acestui fenomen, a fost una dintre concluziile unei reuniuni a fostilor ministri ai Mediului, organizata, ieri, de Asociatia Planeta Verde. Fostii ministri au facut un rezumat al activitatii lor si al problemelor pe care au trebuit sa le gestioneze in ultimii 25 de ani.

Dealurile au inceput sa o ia la vale, iar inundatiile sunt tot mai catastrofale, pentru ca unii si-au permis sa taie padurea, a fost mesajul Gratielei Gavrilescu, ministru al Mediului in perioada 2014-2015. Majoritatea ministrilor prezenti la evenimentul organizat ieri, la Opera Romana, au nominalizat taierile de paduri drept principala problema de mediu pe care o are Romania. „Dupa ce am aflat ca 8,8 milioane de metri cubi de padure se taie anual in Romania, am decis ca aceasta problema sa fie discutata in CSAT. Am prezentat problema in forul suprem”, a spus Gratiela Gavrilescu. „Vedem cum dealurile au luat-o la vale si inundatii catastrofale, pentru ca unii si-au permis sa taie padurea”, a adaugat aceasta.

Problema defrisarilor a fost evocata si de ministrul din perioada 2014, Doina Pana. „Imaginatia celor care vor sa taie padurile nu are limite. Noul Cod Silvic a fost o batalie uriasa cu mafia transpartinica pe toate palierele. El este in vigoare, insa tristetea mea este ca, dupa mai bine de jumatate de an, nu are legislatia subsecventa. Sunt de parere ca domeniul padurilor nu trebuie sa se mai plimbe intre ministere. Din punctul meu de vedere, padurea merita un minister de sine statator, pentru ca nu este numai de interes national, ci si principala cauza care poate conduce la un mediu curat, la mai putine inundatii, cu pagube mai mici”, a declarat Pana. Lucia Varga, ministru in perioada 2012-2014, a spus ca in problemele de mediu trebuie lasate la o parte orgoliile politice si identificate problemele care trebuie rezolvate de urgenta. „De ce in Romania inca se mai taie padurile? De ce mai sunt oameni care nu au inca acces la apa? De ce, in Romania, specialistii de mediu nu mai lucreaza in institutii de mediu, de ce au salariile atat de mici si de ce Romania este Cenusareasa bugetului atunci cand vine vorba despre protectia mediului inconjurator? Sunt intrebari la care am vrea sa avem solutii”, a spus Lucia Varga.

La randul sau, Attila Korodi, ministru in perioada 2007- 2008, a declarat ca societatea civila trebuie implicata in politicile de mediu, pentru ca masurile luate sa fie sustenabile.

Romania era considerata cea mai poluata tara din Europa, in 1990, a povestit primul ministru al Mediului de dupa Revolutie, Valeriu Pop. Acesta a amintit ca vizita lui Jacques Yves Cousteau a dus la promovarea naturii romanesti in strainatate, usurand calea pentru crearea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Romania trebuie sa aiba o voce mult mai pregnanta la nivelul Uniunii Europene, iar mediul, la nivel national, sa nu mai fie privit drept o Cenusareasa, a fost mesajul actualului ministru al Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, in timpul reuniunii. Aceasta a adaugat ca tranzitia catre o economie verde ar genera locuri de munca si ar oferi tarii noastre capacitatea de a ramane competitiva in piata internationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *