Aditivi – Zilnic consumam 0,1 g de rosu allura
Mai multi oameni de stiinta atrag atentia ca E 129, rosu Allura, are efecte adverse asupra copiilor. In multe tari europene este deja interzis. In Romania se foloseste fara restrictii.

Rosu Allura, E 129, este un colorant chimic, azoic de sinteza folosit in industria alimentara in special pentru dulciuri, produse de cofetarie si din carne, condimente, gelatine, brinzeturi, bauturi. De asemenea, este utilizat in industria farmaceutica si in cea cosmetica. Rosu Allura este folosit si pentru realizarea tatuajelor, dar si vopsirea tesaturilor, a materialelor din plastic si din piele. Gama larga de produse in care este folosit rosu Allura se datoreaza stabilitatii foarte mari pe care o are atunci cind este expus la surse de caldura.

EFECTE ADVERSE. E 129 este unul dintre cei mai utilizati coloranti, un om consumind zilnic 0,1 g, conform Agentiei Nationale pentru Stiinte din Marea Britanie.
Cercetatorii de la Universitatea din Southmpton, din Marea Britanie, au tras anul trecut un semnal de alarma cu privire la acest colorant. Ei au aratat ca declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD) la copii. Mai mult, efectele negative la nivelul pshicului se vad si in adolescenta si la maturitate, ducind la grave tulburari de personalitate. Copiii care consuma produse colorate cu rosu Allura pot avea si un nivel de inteligenta mai mic, au spus medicii britanici. Cercetarile anterioare studiului Southampton au aratat ca unul dintre produsii de degradare ai colorantului rosu Allura poate duce la aparitia cancerului de singe cind este prezent in concentratii ridicate. De asemenea, s-a dovedit ca E129 provoaca reactii alergice care se manifesta prin urticarie si mincarimi la nivelul pielii. Persoanele cele mai expuse sint cele cu alergie la aspirina.

Teste
Prima evaluare facuta de JEFCA (autoritatea europeana care se ocupa de aprobarea aditivilor alimentari) a fost facuta in 1974. Atunci nu s-a stabilit nici o doza zilnica admisa, din cauza ca lipseau studiile care sa arate ca rosu Allura este periculos. Ultima evaluare facuta de autoritatile europene a fost facuta in 1981, cind s-a stabilit ca doza zilnica admisa pentru E 129 este de 0,7 mg/kg corp, avind in vedere multitudinea de efecte adverse. Din cauza numeroaselor sale efecte adverse, autoritatile abilitate din Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, Norvegia au interzis E 129. In Marea Britanie, companiile din industria alimentara trebuie sa scoata de pe lista de ingrediente E 129 pina in 2009. In SUA este permisa utilizarea lui. Rosu Allura a fost creat de chimisti americani pentru a inlocui alt colorant la fel de periculos, E123 amaranth.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here