Ecoturism in Defileul Crisului Repede

    Proiecteaz? P?durea Craiului ca destina?ie de ecoturism
    Ecoturism in Defileul Crisului Repede
    Ecoturism in Defileul Crisului Repede

    Baile Tusnad, Defileul Crisului Repede, Tarnava Mare, Parcul National Macin si Delta Dunarii ar putea capata statut de destinatii de ecoturism, dupa un set de criterii lansate vineri, aceste zone, odata clasate, putand fi promovate mai eficient de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
    Criteriile pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si mai multi parteneri, au fost lansate in Bucuresti, la Bibilioteca Nationala a Romaniei, in cadrul Conferintei Nationale de Ecoturism. Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) si a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), de catre Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania, format din reprezentanti ai MDRT, Ministerului Mediului si Padurilor, Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Turism, Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER), WWF Programul Dunare Carpatí Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatíei pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania si ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Potrivit initiatorilor, Romania este prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism.

    Reprezentantii MDRT au precizat ca aceste criterii, alaturi de indicatorii de evaluare stabiliti, se vor constitui intr-un sistem national de certificare, care nu va fi insa impus, ci agentii interesati vor putea sa aplice pentru aceasta recunoastere. Pana in prezent, MDRT a primit aplicatii pentru Baile Tusnad – Rezervatia Sf. Ana, Tarnava Mare – sit Natura 2000 – si Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului, de asemenea sit Natura 2000. Pe de alta parte, AER a identificat mai multe zone cu potential de destinatii ecoturistice, printre care acestea trei, alaturi de Tara Hategului – Parcul National Retezat, Tara Dornelor – Parcul National – Calimani, Tara Branului – Parcul National Piatra Craiului, nordul Dobrogei – Parcul National Macin, Maramures – Creasta Cocosului, Tinutul Secuiesc – Corund si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Odata certificate ca destinatii de ecoturism, zonele respective vor putea fi mai usor promovate la targuri de turism, in brosuri etc. De asemenea, in conditiile in care vor fi stabilite zone care respecta o serie de standarde si va fi constituita o retea de destinatii ecoturistice, va fi mai eficienta si promovarea Romaniei din acest punct de vedere, au mai explicat reprezentantii MDRT. Pentru a fi desemnata destinatie de ecoturism, o zona trebuie, in primul rand, sa includa o arie naturala protejata – parc, rezervatie, sit Natura 2000. Totodata, trebuie sa se creeze un parteneriat intre administratorul ariei respective, autoritatea locala si furnizori de servicii turistice si sa existe un „administrator/coordonator” al destinatiei, pentru a aplica la MDRT. Mai intai, se autoevalueaza cei interesati, dupa care o echipa de evaluatori va merge in teritoriu si, daca rezultatul evaluarii este pozitiv, se acorda statutul de destinatie ecoturistica pe o perioada de trei ani, potrivit reprezentantilor MDRT. Potrivit presedintelui AER Andrei Blumer, criteriile pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism din Romania vor servi unei reglementari a pietei, in mod voluntar, dar si ca ghid de bune practici, astfel incat turistii romani sa aiba mai mare incredere sa apeleze la servicii de ecoturism in tara.

    Presedintele AER a mentionat ca, din ce au inregistrat membrii asociatiei – in numar de 50, dintre care 40 sunt pensiuni si tour-operatori, majoritatea celor care opteaza pentru ecoturism in Romania, respectiv circa 80%, sunt straini. Turistul strain, spune Blumer, vine pentru mai multe elemente, de la faptul ca poate sa vada o urma de urs sau de lup intr-o drumetie in padure, la satul inca traditional si alimentele de calitate. Un aspect important este ca, prin ecoturism, mai mult de jumatate din banii cheltuiti de turist raman in zona respectiva, in cazul turismului clasic zona beneficiind de doar 10 – 20 la suta din sumele respective. Alte criterii pentru desemnarea viitoarelor destinatii de ecoturism, in afara de valoarea naturala a locului, se refera la resursele socio-culturale, accesibilitate si transport, cazare si alte servicii, management durabil. Conferinta Nationala de Ecoturism s-a numarat printre evenimentele din programul „Conecteaza-te la natura/ Plug to nature”, al Asociatiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”, care isi propune, de altfel, crearea unui centru de promovare a ecoturismului in Bucuresti, la Biblioteca Nationala, precum si reamenajarea zonei ce include o portiune din Dambovita, pentru agrement, sport si activitati culturale.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *