Etichetarea tip semafor a alimentelor: Rosu – pericol pentru sanatate, verde – numai bun de mancat

Etichetarea tip semafor a alimentelor: Rosu - pericol pentru sanatate, verde - numai bun de mancat
Etichetarea tip semafor a alimentelor: Rosu - pericol pentru sanatate, verde - numai bun de mancat
Etichetarea tip semafor a alimentelor: Rosu – pericol pentru sanatate, verde – numai bun de mancat

Produsele alimentare din majoritatea supermarketurilor britanice sunt supuse unei etichetari care respecta cele trei culori ale semaforului – verde, galben, rosu – in functie de cat de bune sunt pentru sanatate.

Potrivit Agentiei britanice pentru Securitate Alimentara (FSA), cand cumparatorul vede eticheta rosie, trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte sa-l aleaga. Daca este verde, calea este libera, noteaza vineri ziarul El Pais.

Acest sistem de etichetare a suscitat insa o polemica dincolo de frontierele britanice. Unele produse, precum uleiul de masline, fructele uscate sau produsele din carne – etichetate cu rosu – ar putea penaliza consumul lor. Guvernul britanic si cei care sunt de acord cu aceasta metoda sustin ca este singura cale pentru a lupta impotriva obezitatii, in timp ce industria alimentara europeana si alti experti considera ca ‘sistemul semaforului’ penalizeaza un produs fara sa aiba in vedere, de exemplu, dieta mediteraneana.

Schema etichetarii prin culorile semaforului este promovata atat in Europa cat si in SUA pentru a lupta impotriva obezitatii. Ministerul Sanatatii britanic estimeaza ca problemele de sanatate legate de excesul de greutate costa tara circa 5 miliarde de lire (5,9 miliarde de euro) pe an. Este si motivul pentru care a fost introdus sistemul celor trei culori pentru a indica cate calorii, grasimi, carbohidrati, zahar si sare contine un produs si de care consumatorul trebuie sa tina seama atunci cand decide sa-l cumpere.

FSA a elaborat un ghid pentru a-i ajuta pe consumatori sa obtina ‘cel mai bun echilibru’ in regimul lor de viata. Despre culoarea rosie, agentia avertizeaza: ‘Este bine sa se consume produsul ocazional sau din placere, dar trebuie avut in vedere cat de frecvent se consuma’. Culoarea galbena este, potrivit FSA, ‘o alegere buna’, dar se atrage atentia ca verdele este ‘alegerea cea mai sanatoasa’. Sistemul nu se aplica produsului final, ci fiecaruia dintre ingrediente astfel incat alimentul care totalizeaza cel mai mult verde este si cel mai sanatos.

Sistemul semaforului, care trebuie afisat in partea frontala a produsului, este voluntar, avand in vedere ca actuala norma comunitara nu-l are inca in vedere. Potrivit guvernului britanic, companiile care au aderat la ‘sistemul semaforului’ comercializeaza peste 60% din mancarea care se vinde in Marea Britanie. Intre acestea se numara Aldi, Lidl, Marks and Spencer,The Co-operative, Sainsbury’s si Tesco. In schimb, concerne precum Nestlé, Mars, PepsiCo. Coca-Cola, Cadbury sau United Biscuits au refuzat sa implementeze sistemul.

Masura a suscitat critici in industria agroalimentara europeana, mai ales cea italiana, in schimb consumatorii au considerat-o oportuna pentru combaterea obezitatii. Fedealimentare, care reprezinta 32.300 de companii alimentare italiene si Asociatia Italiana a Intreprinderilor Mici din Europa, alaturi de patronatul european al industriei produselor procesate din carne Clitravi, au emis un comunicat in care arata ca aceasta clasificare a alimentelor sau a produselor pe cele trei culori ale semaforului induce in eroare consumatorul, nu se bazeaza pe fapte stiintifice, ci pe o judecata simplista.

Si unele sectoare alimentare din Spania au protestat. Secretarul Asociatiei Nationale a Industriei Carnii din Spania (Anice), Miguel Huerta, a criticat initiativa Marii Britanii, care este ‘aparent voluntara’, dar care in final rezulta ‘obligatorie pentru producatori’. Legislatia europeana este rezultatul unei dezbateri comunitare in cadrul careia Marea Britanie a pus pe masa sistemul semaforului. In iunie 2010, Parlamentul European a supus votului schema britanica. Cu 243 de voturi pentru, 398 impotriva si 16 abtineri, a fost in final respins.

Comisia Europeana a inclus totusi etichetarea obligatorie pentru alimentele transformate care vor trebui sa declare valoarea energetica, grasimile, grasimile saturate, carbohidratii, zaharul, proteinele si sarea la fiecare 100 de grame sau mililitri. Potrivit tarilor anglo-saxone, consumatorul nu stie cum sa se alimenteze si au ales acest sistem pentru a-l avertiza, spun expertii spanioli. Totusi, unul din pilonii dietei mediteraneene – uleiul de masline – este etichetat cu rosu, la fel ca fructele uscate, pentru continutul ridicat de calorii si de grasimi, dar se uita ca este vorba de grasimi sanatoase, avertizeaza ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *