Atacul gandacului de scoarta asupra padurilor din Neamt a intrat in stare latenta odata cu racirea vremii

Gandacul de scoarta n-a reusit sa doboare padurile din Neamt
Gandacul de scoarta n-a reusit sa doboare padurile din Neamt

“Nu s-a depasit cota pentru acest an, dar se fac taieri in continuare”, a declarat Lucian Cozma, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Neamt

Atacul gandacului de scoarta asupra padurilor din Neamt a intrat in stare latenta odata cu racirea vremii. Se fac, insa, in continuare taieri pentru a preveni uscarea altor arbori. Odata doborati, copacii sunt decojiti si lasati pe loc, daca extragerea lor nu este posibila. “In mare parte s-au scos copacii bolnavi din paduri, dar taierile s-au facut in limita cotei aprobate pentru acest an”, a declarat Lucian Cozma, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Neamt. “S-au folosit, de asemenea, si arbori cursa – copaci in scoarta carora s-au introdus substante chimice care sa distruga insectele. Gandacul de scoarta exista de foarte mult timp, insa in ultimii 2-3 ani a aparut o specie extrem de agresiva, pe langa cele doua care existau deja. In primavara vor trebui facute alte actiuni pentru a preveni extinderea atacurilor”.

Inca din primavara acestui an au aparut imagini de cosmar prin padurile din judetul Neamt. Palcuri, palcuri, copacii se uscau din picioare si “petele” ruginii s-au tot marit, in codrii din absolut toate ocoalele silvice.

“Probleme au aparut in toata tara, pe fondul secetei din ultimii 3-4 ani”, declara in luna iunie purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Neamt. “La Suceava situatia este grava inca de anul trecut, iar la noi in judet cele mai multe multe uscari sunt in zona Targu Neamt, unde am primit aprobare de la minister si deja am trecut la taieri. Dupa suprafata afectata s-a depasit deja cota de igienizare permisa si tocmai de aceea am avut nevoie de aprobari de la Bucuresti. Copaci afectati sunt, insa, in toate ocoalele din judet, catitatile prognozate a fi taiate fiind intre 5.000 si 10.000 de metri cubi. Din toate solutiile incercate de-a lungul vremurilor, doua au eficienta. Una este tratarea chimica, dar este extrem de toxica si afecteaza totul in jur, si cealalta este crearea unei benzi de protectie prin taieri de siguranta, pentru a impiedica raspandirea gandacului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *