In Romania, nimeni nu pare sa ia in serios defrisarile necontrolate. Nici macar cei care ar trebui sa le controleze si sa aplice legea.

Controalele par sa fie facute de ochii lumii si numai in locurile neimportante. In ciuda evidentei, cei care spun ca nu se taie ilegal sunt chiar inspectorii silvici.

In judetul Bistrita-Nasaud s-a pus la cale o razie a inspectorilor silvici de la Cluj in randul transportatorilor de masa lemnoasa. Dupa cateva ore petrecute pe sosea, rezultatele sunt „imbucuratoare”- nu s-a incalcat legea si nici o bucata de lemn nu a iesit ilegal din padure. La doar cativa kilometri de locul raziei insa, in Bistrita Bargaului, privelistea este infioratoare: mii de metri cubi de lemn zac pe drum, in curtile localnicilor, la gatere si in gara. Acolo insa, inspectorii calca mult mai rar.

Raziile sunt gandite parca sa atraga atentia si sa-i ajute pe hoti sa fuga. Echipele descind pe sosea cu girofar, insotite de masina politiei. Din alai lipsesc doar lautarii, care sa le cante hotilor si transportatorilor, ca sa aiba mai mult spor.

Vestea ca inspectorii si politistii au iesit la strada se raspandeste repede. Soferii si insotitorii se suna intre ei. Sau primesc informatiile din barurile satului, de la localnici care vad echipele de control. Inima inspectorilor salta de multumire. Au motive de mandrie – pe Valea Bargaului, fenomenul e sub control.

Convinsi ca aici nu se fura, controlorii trec rar prin zona. Si mai rar in paduri sau pe la gatere. Taierile abuzive din Bistrita Bargaului se vad insa cu ochiul liber si se vad si in studii oficiale. Intr-un sondaj comandat in 2007 de Inspectoratul de Politie judetean Bistrita-Nasaud in zona, toata lumea admite ca fura. 87% din subiecti spun ca se taie ilegal, iar 63% dintre ei spun ca nu se taie sporadic, ci masiv si constant.

Anul trecut, vantul a doborat parte din padurea de la poalele Calimanului. Oficial, au fost culcati la pamant 15.000 de metri cubi. Oamenii locului spun insa ca din codru a iesit mult mai mult lemn decat s-a raportat. Hotii aproape ca nu se mai obosesc sa stearga urmele. Toata lumea stie, iar controalele in zona sunt doar de ochii lumii. Starnesc zambete si amenzi derizorii.

Sursa: PRO TV

2 COMENTARII

 1. Am inteles, se taie padurile…

  Sunt un om de munte, m-am nascut la poalele muntelui si am crescut strabatandu-i in lung si-n lat. Ma doare sufletul sa vad la fiecare 100 mt padurea-i ciopartzita sau chiar rasa la pamant. Sunt si norocos sa fi cunoscut padurea aceea genuina dar in acelasi timp este oribil sentimentul de azi cand sunt obligat sa vad aceasta debandada.

  Dar… dar!!!!!!!!! ma intreb: ce face omul ca sa schimbe situatia, omul de rand! NOI! ce facem?

  Suntem atat de individualisti sa privim cu nepasare cum ne calca in picioare fuga dupa bani in loc sa ne unim intr-o cauza buna? Ca si persoana nu ne baga nimeni in seama, de ce nu suntem in stare sa protestam impreuna? Nu ar fi suficient sa stim ca sunt motive primordiale pentru care merita sa ne batem? – clima- cu ploi, grindina, alunecari de teren, furtuni, inundatii, toate astea vin pe urma taierilor de paduri. Aerul pe care-l respiram: deja au inceput sa apara boli suspecte, morti suspecte, suntem fragili, nu mai avem imunitate, oare chiar nu se intelege ca este vorba de acvariul de care depinde viata noastra?

  Mai avem pretentii sa ne numim patrioti sau sa cerem romanului sa fie mandru de tara si poporul sau. Romanul nu-i in stare sa se respecte pe el insusi, pentru cativa lei este capabil sa-si vanda resursele de supravietuire si azi-maine sufletul!

  Am ereditat un patrimoniu!!!!!!!!! cat o fi fost el de tiran, "el" ne-a lasat o mare bogatie – PADUREA! Am fi mai prejos daca am continua sa-l blamam si sa facem lucruri mai urate decat a facut el. Sunt cativa cei care, pentru a se imbogatii isi permit sa ne calce in picioare viata si resursele de supravietuire. Cred ca am putea schimba ceva in bine si inca mai avem timp s-o facem. Inca mai avem posibilitatea sa redresam ceva care se indreapta spre un dezastru. Inca mai putem avea incredere in NOI… IMPREUNA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here