Inca o nenorocire asupra unei tari ignorate – cutremurul din Haiti

Cutremurul care a lovit Haiti, provocand moartea a sute de mii de oameni, este ultimul dintr-un lung sir de dezastre naturale care au afectat tara, nepregatita pentru a le face fata.haiti-earthquake-001.jpg
Uraganele si inundatiile afecteaza in fiecare an aceasta tara, cea mai saraca din emisfera vestica, care s-a dovedit in nenumarate randuri dependenta de sprijinul international.
In anul 1963, uraganul Flora, situat pe locul 6 intre cele mai devastatoare uragane din Oceanul Atlantic, a lovit puternic insula. La acel moment, autoritatea meteo a SUA a estimat moartea a 5,000 de oameni si pierderile cuprinse intre 125 si 180 de milioane de dolari.
Tara a fost lovita de dezastre in doua randuri in anul 2004. In mai precipitatiile abundente au produs inundatii care au cauzat moartea a peste 2.000 de oameni. Patru luni mai tarziu, alunecarile de teren si inundatiile provocate de uraganul Jeanne, situat pe locul 12 intre cele mai devastatoare uragane din Oceanul Atlantic, a ucis peste 3.000 de oameni, cel mai afectat fiind orasul Gonaives.
Tragedia i-a lovit iarati in anul 2008, cand 4 furtuni – furtuna tropicala Fay, uraganul Gustav, uraganul Hanna si uraganul Ike- au produs mari inundatii. Aproximativ 1.000 de oameni au murit si 800.000 si-au pierdut locuintele. Numarul de persoane afectate a fost stabilit la 800.000- 10% din populatie, cu daune estimate la 1 miliard de dolari.
Defrisarile masive care permit apei provenita din precipitatii sa spele versantii montani sunt considerate responsabile pentru exacerbarea multora dintre dezastrele naturale din Haiti.
Impactul este cu atat mai mare cu cat 2/3 dintre haitieni isi duc existenta de pe urma agriculturii, deci urmarile acestor tragedii sunt de lunga durata.
Cutremurul care avut loc in 12 ianuarie 2010 s-a produs in regiunea de granita dintre placa Caraibilor si cea Nord-Americana. Aceasta zona este dominata de miscari ale acestor placi si de compresie, placa Caraibilor avand o miscare spre est in raport cu cea Nord-Americana.
Haiti ocupa partea de vest a insulei Hispaniola, una dintre cele mai mari dintre cele care formeaza Antilele Mari, situate intre Puerto Rico si Cuba.
Cutremurul produs pe 12 ianuarie se datoreaza miscarilor care au loc intre cele 2 placi, 2 tendinte majore est-vest, sistemul Septentrional in partea de nord si Enriquillo-Plaintain Garden in partea de sud.
Locatia si modul de producere a cutremurului au fost determinate de o alunecare lateral-stanga a Enriquillo-Plaintain Garden. Aceasta nu a mai produs un cutremur major de cateva decenii. Se crede ca ar fi determinat cutremurele istorice majore 1860, 1770, 1761, 1751, 1684, 1673 si 1618, desi legatura cu niciunul dintre acestea nu s-a confirmat vreodata.

Surse: www.guardian.co.uk; www.enn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *